Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Så ska Östhammars kommun arbeta med integration

Den 25 september antog kommunfullmäktige policy och strategi för integration i Östhammars kommun. En gemensam strategisk plattform för ett sammanhållet integrationsarbete.

Integrationsstrategin med tillhörande policy är kommunens övergripande styrdokument på integrationsområdet och anger den strategiska viljeriktningen för Östhammars kommun. Behovet om att enas kring en övergripande integrationsstrategi för kommunen fastställdes av Kommunstyrelsen i beslut KS-2016-229. Även många kommunala verksamheter har lyft behovet av en gemensam strategisk plattform för ett sammanhållet integrationsarbete. 

Öppenhet, engagemang, ansvar, tillsammans

Policy för integration tar sin utgångspunkt i kommunens värdeord öppenhet, engagemang, ansvar, tillsammans och syftar till att fungera vägledande på integrationsområdet för kommunens verksamheter. Policyn kompletteras med en strategi för integration som beskriver åtta strategiska områden och metod för planering och uppföljning.

De åtta strategiska områdena är:

  1. Mottagande och boende
  2. Arbete
  3. Utbildning och språk
  4. Fritid och delaktighet
  5. Hälsa
  6. Information
  7. Attityder
  8. Samverkan

Integrationsstrategin syftar till att stödja och vägleda utformningen av integrationsarbetet i kommunala verksamheter. Detta sker genom varje nämnds/förvaltnings införlivande av strategin i respektive verksamhetsplanering och uppföljning.

Att integrera integrationsperspektiv och -åtgärder i ordinarie verksamheter är centralt.

Under våren 2018 har styrdokumentet varit på en bred remissrunda till samtliga nämnder, förvaltningar, berörda myndigheter och representanter från civilsamhällets organisationer. Remissrundan visade ett stort engagemang för integrationsfrågorna i kommunen och dokumentet har mött positiv respons. Inkomna synpunkter har beaktats.

Med en gemensam strategi för integration och verksamheternas egna behovsanalyser, målsättningar och uppföljningar ökar möjligheterna att skapa ett öppet, inkluderande och långsiktigt hållbart Östhammars kommun för alla.

Mål och aktiviteter för varje förvaltning

Nämnder och förvaltningar ska med utgångspunkt i policy och strategi för integration utarbeta, tillämpa och följa upp sina egna ambitioner, mål och aktiviteter på integrationsområdet.

Planering och rapportering görs årligen av respektive nämnd/förvaltning i ordinarie verksamhetsuppföljning och hållbarhetsbokslutet i verktyget Stratsys.

Rapporteringen ska innehålla följande:

  • Vilka mål som har satts upp på integrationsområdet.
  • Hur man har arbetat mot målen/vilka aktiviteter som har genomförts.
  • Resultat.
  • Vilka aktiviteter som planeras för kommande år.

Läs hela dokumentet här: Policy och strategi för integration i Östhammars kommun

Publicerad
3 oktober 2018
Senast uppdaterad
3 oktober 2018
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret