Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Östhammars kommun bygger framtidens skola

En inbjudande och inspirerande miljö som såväl elever som pedagoger vill vistas i; det är ledorden när nya Frösåkersskolan i Östhammar tar form.

I Östhammars tätort kommer från och med hösten 2020 all skolgång för 600 elever i årskurs 4 till 9 att ske i den nya skola som ska ersätta Frösåkersskolan. Det handlar om både arkitektoniskt och pedagogiskt nytänkande med flexibilitet för framtiden. Den nya skolan blir såväl korridors- som klassrumslös i den traditionella bemärkelsen. Fokus ligger istället på lokaler som i olika grad stödjer olika typer av aktiviteter för lärande och utveckling.

De klassiska skolkorridorerna och klassrummen så som de ser ut idag ersätts av så kallade visten för 100 elever med syfte att skapa en transparent och trygg miljö som stödjer såväl samarbete som individuellt arbete i större utsträckning. I vistena kommer eleverna att kunna organisera sig såväl årskurs- som ämnesvis. Detta innebär bland annat att varje elev får tillgång till fler pedagoger, vilket ökar såväl möjligheterna till lärande som likvärdigheten i skolan.

– En god pedagogik betyder exempelvis att man under ett och samma pass arbetar omväxlande, individuellt, i par samt i grupper och vistena kommer att medge detta, förklarar Håkan Blom, sedan fyra år tillbaka rektor på Frösåkersskolan.

Åsa Machado, arkitekt på ORIGO arkitekter, har varit med och ritat den nya skolan. 

– Vi bygger i princip inga korridorer alls utan byggnaden får gemensamma rum centralt och rum för studiero längre ut mot fasaderna. Det betyder att pedagogerna och eleverna får tillgång till en hel meny av olika slags rum som medger såväl genomgångar i gradängsittning där man sitter nära varandra och pratar, som efterföljande grupparbete eller individuella studier.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med och ta det här stora steget inom skolutveckling tillsammans med Östhammars kommun och Sh bygg. Östhammar är en liten kommun men de satsar verkligen på sina elever och pedagoger. Det är så roligt att delta i satsningen och vi gör vårt bästa för att den moderna pedagogiken ska få optimalt stöd i inspirerande lärmiljöer.

 

Välkommen på öppet hus 29 maj - ett möte om den nya skolan.

Läs mer om öppet hus här.

För mer information:

Publicerad
18 maj 2018
Senast uppdaterad
18 maj 2018