Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Nationellt pris till Östhammars läsombud

Britt-Marie Sahlström är handledare på Oasen, en enhet inom kommunens dagliga verksamhet. Nyligen utsågs hon till Årets läsombud av Myndigheten för tillgänglig media (MTM).

– Det känns jätteroligt att få detta pris. Det är stort. Jag har ett jätteroligt jobb, som får sprida läsglädje på kommunens dagliga verksamhet, säger Britt-Marie Sahlström. 

Utmärkelsen Årets läsombud delas ut till ett läsombud eller en högläsare som gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS-omsorgen eller äldreomsorgen.

Britt-Marie Sahlström har vunnit tack vare sitt långa engagemang för att förmedla litteratur och samhällsinformation till människor inom LSS-omsorg. I motiveringen finns blad annat att läsa att hon gör läsningen spännande och engagerande genom att arbeta med bilder och rekvisita. Hon belönas också för sina schemalagda lässtunder och på det sätt hon stimulerat till samtal och använt texter som utgångspunkt för aktiviteter.

Flera olika böcker i lådorna

På Oasen har "Lättläst"-biblioteken funnits i många år. För cirka tre år sedan kläcktes idén om boklådor då det var svårt för de andra enheterna att ta sig till Oasen för att låna böcker. I dag har verksamheten cirka 60 lådor med lättlästa böcker som körs ut till dagliga verksamheter. I varje låda finns tio olika böcker. Det är bland annat faktaböcker, romaner och berättelser.

– Vi lånar ut till mellan 15 och 20 enheter var fjärde till var sjätte vecka. Det är ett roligt jobb där alla hjälper till efter förmåga, säger Britt-Marie Sahlström och tillägger:

– Det blir ett bättre resultat när tillgängligheten är bättre. Fler vill låna boklådor och frågar ofta efter nya böcker i olika svårighetsgrader. 

"Vi känner en sådan stolthet"

Det köps in nya böcker ungefär två gånger per år, då finns möjlighet att önska vad som ska köpas in. 

Priset Årets läsombud har delats ut sex gånger tidigare. MTM, som står bakom utmärkelsen, gör talböcker, taltidningar, punktskrift, lättlästa böcker och lättlästa nyheter. 

– Vi känner en sådan stolthet. Den uppmärksamhet vi får nu bekräftar att vi, en liten kommun och en liten verksamhet, gör något bra och rätt. Vi får massor av energi för fortsatt arbete med läsglädje! säger Britt-Marie Sahlström om utmärkelsen.

Publicerad
9 juli 2018
Senast uppdaterad
9 juli 2018