Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

LUPP 2017

Vi har genomfört en undersökning om ungas situation i Östhammars kommun. Läs om resultatet här.

Lupp – lokal uppföljning av ungdomspolitiken. En undersökning om ungas situation i Östhammars kommun.

Ungdomar i åk 8 på högstadiet och åk 2 på gymnasiet har svarat på en webbenkät om ungas situation i Östhammars kommun. Undersökningen utformas av MUCF- myndigheten för unga och civilsamhällesfrågor, och det är kultur och fritidsförvaltningen som genomför undersökningen i Östhammars kommun.

 

Om undersökningen:

De som har svarat på undersökningen är ungdomar från högstadiet i åk 8 (svarsfrekvens: 80%) och åk 2 på gymnasiet (svarsfrekvens: 79%). Enkätens områden är: fritid, skola, delaktighet och inflytande (politik och samhälle), trygghet, hälsa, arbete och framtid.

 

Här kommer en sammanfattning av svaren på enkäten:

  • Majoriteten av ungdomarna är nöjda med fritidsutbudet i kommunen, 71% av åk 8 och 64% av åk 2
  • 49% av ungdomarna VILL vara med och påverka
  • Tjejer och killar tränar eller idrottar regelbundet minst en gång i veckan i ungefär lika hög grad
  • Andel killar som känner att de har möjlighet att påverka har ökat sedan undersökningen gjordes 2014 medan tjejerna upplever att de har mindre möjlighet att påverka i så stor utsträckning som de önskar
  • Nästan hälften av ungdomarna har svarat att de vet för lite om hur man gör om man vill påverka i frågor

 

Det här vill ungdomarna påverka:

  • Fritidsutbudet
  • Frågor som rör ungas situation i Östhammars kommun.
  • Saker som rör skolan, exempelvis skolmiljön och skolmaten

 

Kultur- och fritidsförvaltningen har som mål att ge barn och unga en meningsfull fritid och det sker dels genom samarbeten med föreningar och studieförbund och även genom att erbjuda fritidsaktiviteter till ungdomar 13-17 år i Östhammars kommun. Undersökningen ger information om hur förvaltningens verksamhet kan utvecklas och bli så bra som möjligt, för så många som möjligt. Förvaltningen jobbar också med att öka andelen ungdomar som vill påverka i frågor som rör kommunen, främst inom de områden som de unga själva anser viktiga.

 

Resultatet är presenterat för politiker i kultur- och fritidsnämnden, skolchef, socialchef, förvaltningarna, till dem ungdomar som har svarat på enkäten och deras vårdnadshavare och rektorer. Under hösten kommer kultur och fritidsförvaltningen att planera insatser för att förbättra de ungas livssituation.

Tillsammans är vi många som vill göra skillnad för alla ungdomar i Östhammars kommun!

 

Vill du läsa mer om MUCF hittar du det här www.mucf.se

Vill du veta mer om vad som händer på våra fritidsgårdar eller andra aktiviteter för barn och unga i vår kommun besök kommunens hemsida www.osthammar.se eller följ oss på Instagram @kofosthammar och Facebook @upplevaochgöra

 

Kontaktpersoner:

Susanna Westman Kultur- och fritidschef, susanna.westman@osthammar.se

Caroline Henning Hälsoutvecklare, caroline.henning@osthammar.se

Malin Arrendell vikarierande Barn- och ungdomssamordnare, malin.arrendell@osthammar.se

 

Vänliga hälsningar/ Kultur- och fritidsförvaltningen

 

Kontakter

    Publicerad
    15 maj 2018
    Senast uppdaterad
    15 maj 2018
    Ansvarig organisation
    Fritid- och hälsa