Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Det är aldrig för sent att lära sig ett nytt språk

Att lära sig finska är som att dansa tango. Det behövs en som styr och en som följer, men utan passion blir det ingen dans. Detta summerar kursen för nybörjare i finska som ges av Östhammars kommun.

Eleverna sitter tillsammans och pratar och skrattar lite uppsluppet när läraren Hans Raab kommer in i klassrummet. Då blir det ännu mer uppsluppet. Med på dagens finska lektion sitter tio elever med olika anledningar att vilja lära sig tala finska.

– Östhammar är en finsktalande kommun (Finskt förvaltningsområde) vilket innebär att alla som vill lära sig finska ska få möjligheten. Dessutom är det kostnadsfritt, den enda investeringen är ett brinnande intresse, säger Hans.  

Eleverna som är anmält sig till finska för nybörjare är allt mellan 10 och 70 år, med olika förkunskaper. En kvinna berättar att hon är gift med en finsk man sedan 40 år tillbaka och kände att det skulle vara kul att lära sig att både förstå och prata mer under släktträffarna.

– Jag förstår vissa ord men tycker det är svårt att tala finska. Det är över 40 år sedan jag gifte mig så jag tycker det är dags nu att börja lära mig min mans språk lite bättre, säger Gunilla och skrattar. 

Hon fick höra talas om finska för nybörjare genom en kompis som gått kursen tidigare.

– Min kompis berättade att läraren som höll i kursen var duktig och rolig och att det var kul att plugga finska i hans klass. Och detta kan jag bekräfta. Hans ger oss verktygen, sedan är det upp till oss att fortsätta öva och öva. Jag tycker att det är roligt men svårt. Det är som att ta alla körkort på en och samma gång, säger Gunilla.

Bredvid Gunilla sitter Lars-Gunnar som är äldst i klassen med sina 70 år och nickar instämmande.

– Det är bra hjärngympa att lära sig ett nytt språk och förutom det är det kul.

Malin, en annan deltagare som också är gift med en finsk man, berättar att hon gick nybörjarkursen för ett år sedan men känner att hon tappat språket och vill ta upp det igen.

– Jag har en treårig son hemma och det känns viktigt att han få lära sig finska, både av mig och av sin pappa.

Kursens yngsta deltagare, Mikko tio år, deltar tillsammans med sin mamma.

– Vi pratar både svenska och finska i familjen, säger Mikko.

Eftersom finska är hans modersmål får han en lektion i veckan i skolan men tycker att det är roligt att få lära sig ännu mer.

– Jag kan mycket finska redan, säger han.
Hans mamma som sitter bredvid nickar och håller med.

– Mikko förstår språket bra men det är ändå så att vi behöver lära oss lite mer. Samtidigt är det väldigt kul att göra det här tillsammans, säger hon.

Hans berättar att finska har 4000 låneord från svenska och att det egentligen är ett lätt språk att lära sig. Det håller inte alla i klassrummet med om. De protesterar med uppsluppna skratt.

– Ordning i klassen, nu börjar vi dagens lektion, säger Hans med glimten i ögat, och tar fram ett papper med olika meningar. Kursdeltagarna ska fylla i de rätta orden som fattas i meningarna. Alla skrattar igenkännande när det blir fel och hjälper varandra att hitta rätt ord. Lektionen avslutas med en sång, ”Tula tullallaa”. Alla sjunger med så gott de kan och får sedan uppgiften att berätta vad sången handlade om.

– Det är aldrig för sent att lära sig ett nytt språk, säger Hans och berättar att kurserna Finska för nybörjare och en fortsättningskurs förmodligen kommer att ges även nästa år.

Samtliga kursdeltagare konstaterar samstämmigt att de varmt kan rekommendera kursen till fler.

– Vi har jätteroligt tillsammans och även om det ibland kan kännas svårt att lära sig ett nytt språk är det alla gånger värt ansträngningen.

 

TEXT OCH BILD: EVA FISCHER

Publicerad
9 maj 2018
Senast uppdaterad
9 maj 2018