Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Bebyggelse i strandnära områden inspekteras

Under sommaren fortsätter Östhammars kommun sitt arbete med att kontrollera att reglerna om strandskydd följs. Syftet är att förhindra otillåten byggnation och se till att stränderna är tillgängliga för friluftsliv och natur.

Med omkring 1 000 öar och 4 000 kilometer sparsamt exploaterad kust utgör de strandnära områdena ett högt värde för invånare och besökare i Östhammars kommun. Det är mot den bakgrunden bygg- och miljöförvaltningens inspektörer för tredje året nu beger sig ut för att inspektera att miljöbalkens skydd av strandnära områden följs.

I år är det kuststräckan mellan Torrön och Öregrund som kommer att inspekteras samt den längs Gräsö. Tidigare har sträckor mellan Granfjärden och Hargshamn inspekterats liksom den längs Raggaröfjärden, Kasfjärden och Ängsfjärden. Inspektioner görs också fortlöpande utifrån tips som kommer till bygg- och miljöförvaltningen.

– Avsteg från lagen om strandskydd kan till exempel vara byggnader och bryggor som byggts utan dispens eller trädfällningar som gjorts, berättar Eric Renman, miljöinspektör.

Enighet om att bevara det orörda intrycket

I sin dialog med fastighetsägare möter han en och annan som tycker att inspektioner av det här slaget är onödiga, medan de allra flesta är positiva till det arbete som görs för att upprätthålla strandskyddet som har stora värden för friluftslivet och den biologiska mångfalden. Strandskyddstillsynen ska göras i hela Östhammars kommun och beräknas pågå i år och under kommande ett till två år. Samtliga fastighetsägare som berörs av inspektionen har fått information från Östhammars kommun.

– I Östhammars kommun finns en bred politisk enighet att bevara det orörda intrycket skärgården ger. Tillsynen är en viktig del i arbetet för att upprätthålla strandskyddet, säger Eric Renman.

 

Vad innebär strandskyddet?

Enligt miljöbalken råder strandskydd vid havet, insjöar och vattendrag med syftet att långsiktigt trygga förutsättningarna för allmänrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Strandskyddet omfattar land- och vattenområdet intill 100 meter från strandlinjen vid normalt vattenstånd.

 

Publicerad
11 juli 2018
Senast uppdaterad
11 juli 2018
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret