Akut läge för vattenförsörjningen i Östhammars kommun
Värmeböljan ställer till problem med vattenförsörjningen i Östhammars kommun. Det går åt ovanligt mycket vatten och nu tvingas vi till restriktioner.
sDet varma och torra vädret för med sig att många använder mycket vatten på samma gång. Det går åt mycket mer vatten än vad vi hinner leverera ut i ledningsnätet.
Restriktionen gäller tills vidare för samtliga med kommunalt vatten och för följande ändamål:
- Vattna inte gräsmattor och rabatter med vattenslangen eller vattenspridare
- Fyll inte din pool med dricksvatten
- Spola eller tvätta inte altaner, bilar och liknande med vattenslangen
Gästrike Vatten vädjar därför till alla boende i Östhammars kommun att spara på vatten och följa våra restriktioner. Det finns en stor risk att vissa områden kan bli utan vatten helt i sina ledningar under de timmar som vattenförbrukningen är som störst. Om trycket försvinner i ledningarna kan det medföra att bakterier kan komma in i våra ledningsnät och då tvingas man koka vattnet innan man kan dricka det.
Det här kan du göra själv:
- Undvik att vattna gräsmattan
- Fyll inte poolen med dricksvatten
- Tvätta inte bilen just nu
- Duscha istället för att bada
- Stäng av vattnet när du borstar tänderna
- Kör fulla disk- och tvättmaskiner
- Ställ en fylld tillbringare i kylen så får du kallt vatten utan att spola i kranen
Bra att veta:
- En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
- För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
- Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
- Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
- Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
- En person förbrukar cirka 140 liter per dag.
Frågor och svar
Varför behöver vi spara på vattnet?
Den långa perioden av varmt och torrt väder har gjort att vattenförbrukningen ökat kraftigt, särskilt under kvällar och helger. Det innebär att vattenverken jobbar för fullt och ligger nära maxkapaciteten. När det är så hög förbrukning så räcker inte ledningsnätet till för att leverera den mängd som krävs. Genom att vi hjälps åt att spara vatten och undvika onödig förbrukning säkerställer vi försörjningen, nu när det är så varmt. Om vi inte sparar på vattnet så riskerar vi att trycket minskar i ledningarna och kanske till och med att vissa områden blir utan vatten i kranen. Dessutom kan ett trycklöst nät leda till att det kommer in bakterier i ledningsnätet, vilket i sin tur kan medföra att vi måste koka vattnet.
Hur länge ska jag spara på vattnet?
Så länge som värmeböljan håller i sig. Restriktionen gäller tills ny information kommer. Det är alltid bra att tänka på en smart vattenförbrukning och inte använda mer än nödvändigt. När det är så här varmt är det extra viktigt.
Varför kan inte Gästrike Vatten producera mer vatten när behovet finns?
Nu har vi haft en väldigt lång period av varmt och torrt väder, som även ser ut att hålla i sig. Detta gör att produktionen ligger nära maxkapaciteten i vattenverket. Gästrike Vatten vidtar redan en rad åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga, för att hantera situationen, men behöver också få hjälp från allmänheten för att sänka förbrukningen.
Gästrike Vatten uppdaterar löpande sin hemsida med aktuellt vattenförsörjningsläge :
http://gastrikevatten.se/akut-vattenlage-i-osthammars-kommun