Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Östhammars kommun och fyra andra kommuner startar gemensam it-nämnd

Efter ett klubbslag i kommunfullmäktige i Älvkarleby den 3 oktober 2018 har samtliga fem deltagande kommuner, Heby, Knivsta, Tierp, Älvkarleby och Östhammar fattat nödvändiga beslut för att gå in i samverkan om IT-funktion i en gemensam IT-nämnd.

– Jag ser många positiva effekter med en gemensam IT-nämnd. Vi får bättre möjligheter till digitalisering genom gemensamma upphandlingar. Det betyder också att vi breddar och säkrar vår kompetens. Att vi blir fler och jobbar tillsammans gör oss dessutom mindre sårbara, säger Kimmo Hallerström, tf. IT-chef i Östhammars kommun.

Starkare och effektivare

Att skapa en gemensam IT-verksamhet har utretts sedan slutet av 2016. Samverkan gäller både strategiska och dagliga, operativa IT-frågor.

– Genom en utökad samverkan och en bättre samordning av resurser kommer vi att få bättre förutsättningar för en effektiv användning och utveckling av vårt verksamhetssystem. Dessutom blir vi också en starkare part i upphandlingar och en mer attraktiv arbetsgivare för IT-medarbetare, säger Jakob Spangeberg, kommunalråd i Östhammars kommun.

Tierp blir värdkommun

Samverkansavtalet gäller mellan kommunerna Heby, Knivsta, Tierp, Älvkarleby och Östhammar, med en gemensam IT-nämnd och ett särskilt reglemente. Avtalet innebär på sikt att en modernare och säkrare teknisk miljö kan byggas upp. Den nya IT-nämnden inleder sitt arbete den 1 januari 2019. Värdkommun för IT-nämnden blir Tierps kommun, som även formellt blir arbetsgivare för IT-personalen. IT-medarbetare kommer även fortsättningsvis att finnas lokalt placerade i samtliga kommuner.

Gemensam chef

Till chef för den nya IT-organisationen har utsetts Lars-Erik Andersson, nu IT-chef för samverkansnämnden i Knivsta och Heby kommuner, tidigare chef för IT-centrum för Tierp och Älvkarleby. Han tillträder tjänsten den 8 oktober 2018.

Publicerad
9 oktober 2018
Senast uppdaterad
9 oktober 2018
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret