Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Bästa eleven i finska språket

Johanna Nordström har utsetts till Östhammars kommuns bästa elev i finska. Hon tog emot det nyinstiftade stipendiet måndagen den 4 juni.

Med anledning av Finlands 100-årsjubileum förra året, instiftade kommunens finska förvaltningsområde  ett stipendium för bästa elev i finska. Årets pristagare är Johanna Nordström i årskurs 9 på Frösåkersskolan i Östhammar.

Johanna berättar att hon sätter ett högt värde på att vara tvåspråkig. Hennes mamma kommer från Finland och under en tid bodde även hela familjen där när Johanna var liten.

– Jag har alltid tyckt att det finska språket är roligt och spännande därför att det är så olikt svenskan. Att vara tvåspråkig har även gjort det lättare för mig att lära mig  andra språk som spanska, säger Johanna.

Mormor som mentor

Förutom att Johanna läst finska som modersmål sedan första klass har även hennes nära kontakt med sin finskspråkiga mormor betytt mycket för Johanna och hennes intresse för finsk kultur och att prata finska.

– Jag lyssnar på modern finsk popmusik och gillar att  fira finska traditioner, säger Johanna och berättar att även hennes vänner har fått upp intresset för finskan eftersom de ofta hör henne prata finska på telefonen.

I motiveringen nämns att Johanna uppmuntrar andra elever på lektionerna och att hon är en bra förebild.

Finskspråkig kommun

Över tolv procent av invånarna i Östhammars kommun har finskt påbrå. Både Kaarina Kellokoski, Johannas finsklärare, och Hans Raab, koordinator för den finskspråkiga minoriteten i Östhammars kommun, vill gärna lyfta det finska språkets ställning i kommunen.

Kontakter

Publicerad
7 juni 2018
Senast uppdaterad
7 juni 2018
Ansvarig organisation
Förvaltningsområde för finska språket