Gå till innehållet

Vi stoppar kemikalieonödan tillsammans!

Tips om smarta val och ändrade vanor ska få allmänheten mer medvetna om farliga kemikalier i sin vardag och hur man kan minska sin exponering för dessa. I dag lanseras en unik broschyr med enkel konsumentupplysning för en mer giftfri vardag.

Minskad kemikalieanvändning för en giftfri vardag är en av de stora miljöfrågorna i dag. Därför har Östhammars kommun och flera andra av länets kommuner, länsstyrelsen och Region Uppsala, gått samman för att informera om hur allmänheten kan minska förekomsten av farliga kemikalier i sitt dagliga liv.

Broshyrens och hemsidans innehåll

Broschyren och hemsidan är indelad i fem områden. Varje avsnitt har en kort faktadel och handfasta tips om hur man minskar på farliga kemikalier i sin vardag. Vi upplyser om att farliga kemikalier kan finnas i vardagsprodukter som leksaker, kläder, smycken och elektronik. Eftersom många produkter saknar innehållsdeklaration så är det mycket svårt för konsumenten att veta om produkterna innehåller farliga kemikalier.

- Genom att delta i den här informationskampanjen hoppas vi kunna ge våra medborgare lättillgänglig kunskap om kemikaliesmarta val i vardagen, utan pekpinnar men med gemensam gedigen kunskap om miljö och hälsofrågor i ryggen i samarbetet med regionen och länsstyrelsen, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig på Östhammars kommun.

Förutsättningar för människors hälsa

Till exempel rekommenderas konsumenterna att rensa ut mjuka plastleksaker som är tillverkade före 2007. Barn rekommenderas att tvätta händerna före måltider och efter att ha använt läsplatta eller dator, eftersom elektronik kan innehålla flamskyddsmedel och tungmetaller som kadmium och bly.

- En giftfri miljö är en förutsättning för människors hälsa. Särskilt viktigt är det att skydda barn och ungdomar då de är extra känsliga för risker som kopplas till farliga kemikalier i vardagsmiljön, säger Monica Lind, miljöhygieniker och docent i miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.

Läs mer på www.stoppaonodan.nu

Läs och ladda ner broschyren här 

Publicerad
23 november 2017
Senast uppdaterad
23 november 2017