Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Välbesökt kvällsseminarium om restaurering av sjöar

Tisdag 14 februari var Östhammars kommun medarrangör till ett kvällsseminarium om restaurering av sjöar. Närmare 70 personer deltog under kvällen från vattenråd, samfällighetsföreningar, kommuner och andra organisationer.

Björn Tengelin, fiskeribiolog och miljökonsult berättade om erfarenheter bland annat från Vallentunasjön och reduktionsfiske. Emil Rydin från BalticSea2020 och Naturvatten berättade om källor till övergödning och metoden att fälla fosfor.

Åhörarna fick också veta en del om vilka tillstånd som krävs för arbete i vatten som muddring och vassklippning, bidrag som finns att söka för olika åtgärder och att det också är viktigt att jobba med markerna runt sjön, exempelvis genom strandbete.

Det visade sig finnas intresse för fler seminarium på angränsande teman. Arrangörerna Upplandsstiftelsen, Östhammars kommun, Uppsala kommun, Fyrisåns vattenförbund och Länsstyrelsen i Uppsala, tog med sig önskemålen och återkommer.

Har du frågor?

Kontakta Camilla Andersson, miljösakkunnig camilla.andersson@osthammar.se eller
Eric Renman, handläggare av strandskyddsfrågor
eric.renman@osthammar.se

Publicerad
16 februari 2017
Senast uppdaterad
16 februari 2017