Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Tillsammans för en bättre miljö

I Östhammars kommun är det viktigt för oss att minska vår miljöpåverkan. Det vill vi göra genom miljöförbättringar inom våra kommunala verksamheter och genom att stödja och inspirera invånare, företag och föreningar att driva ett aktivt miljöarbete.

Hållbar utveckling

Vi vill ha en utveckling och tillväxt som är hållbar, där vi kan bli fler, utveckla landsbygd och tätorter - och samtidigt göra det miljösmart. Hur det går med miljöarbetet påverkas av kommunens organisation och arbetssätt , men lika mycket av hur vi alla som bor och verkar i Östhammars kommun agerar i vardagen. Vi hoppas ni vill vara med på vår resa!

Våra miljömål – en fyrklöver

Under 2016 beslutade Östhammars kommunfullmäktige om miljömål inom fyra prioriterade fokusområden*:

  • Friskare vatten
  • Energi och klimat
  • Natur för människor, växter och djur
  • Giftfri miljö

Många berörs av miljöfrågor

När vi år 2012 undersökte hur en önskad framtidsbild av kommunen såg ut hamnade hållbar utveckling, miljömedvetenhet och bevarande av naturen på tio i topp-listan hos både invånare, förtroendevalda och tjänstemän. Det visar på att det finns vilja och intresse för att arbeta aktivt med miljöfrågor och inte lämna över miljöproblemen till kommande generationer.

Så följer vi upp arbetet

Varje år följer Östhammars kommun upp och utvärderar arbetet mot de beslutade fokusområdena och miljömålen i ett hållbarhetsbokslut. Östhammars kommun antog år 2016 också en policy för hållbar utveckling. Den fokuserar idag på ekologisk hållbarhet men kommer att kompletteras med social hållbarhet. Redan idag följer vi dock arbetet inom social hållbarhet på andra sätt, som också vägs in i kommunens hållbarhetsbokslut.

* De fyra fokusområdena täcker in 7 av de 16 nationella miljökvalitetsmålen, beslutade av riksdagen. Östhammars kommun arbetar med alla miljömål på olika sätt, men har valt att fokusera på några under de närmaste åren. Mer om de nationella miljökvalitetsmålen kan du läsa på www.miljomal.se

Publicerad
12 juni 2017
Senast uppdaterad
12 juni 2017
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen