Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Strandskydd både för friluftsliv, växter och djur

Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg från en båt. Strandskyddet skyddar också djur och växter som lever på och i närheten av stränderna samt i vattnet.

För att skydda denna tillgång omfattas land- och vattenområden intill strandlinjen av strandskydd. Det gäller hav, sjöar och vattendrag i hela landet. 1950 kom den första lagen som skyddade landets stränder. Idag finns regler och lagstiftning inom miljöbalken. I allmänhet är strandskyddet 100 meter inåt land och lika långt ut i vattnet. 

Gäller skyddet på min privata mark?

Ja, strandskyddet gäller all mark. Köper du exempelvis en strandtomt är det viktigt att du känner till att du behöver ta hänsyn till strandskyddet om du vill göra något på din mark eller i vattnet. Det kan vara att bygga en brygga, ett hus, ta ner träd eller annan åtgärd som förändrar marken eller vattnet närmast stranden.

Tips! Köper du en fastighet med brygga, kontrollera då att bryggan har strandskyddsdispens, så det inte blir en tråkig upptäckt senare.

Möjlighet till dispens om du har särskilda skäl

Det finns möjlighet att ansöka om du vill göra något som enligt miljöbalken är förbjudet inom strandskyddat område. Då krävs det särskilda skäl. Vill du exempelvis bygga en brygga eller hugga ner träd krävs en sådan dispens. En dispensansökan innebär att frågan prövas men är ingen garanti för att dispens ges.

– När det gäller bryggor beror möjligheten till dispens bland annat på hur naturen ser ut i området, vilka värden som finns och kan påverkas. Kommunen prioriterar också gemensamhetsanläggningar istället för att var och en har en egen brygga”, säger Johan Nilsson, miljöchef på Bygg och miljöförvaltningen.

Tillsyn inom strandskyddsområdet

Östhammars kommun bedriver också tillsyn inom strandskyddsområdet. Har någon exempelvis gjort en förbjuden åtgärd utan dispens tar kommunen ut 6 000 kr i tillsynsavgift och kan kräva återställning till ursprungligt skick alternativt en ansökan om dispens. Eventuellt given dispens i efterhand kostar 9 000 kr och är utöver tillsynsavgiften. 

Vänd dig gärna till oss om du har frågor

Vår kundtjänst Östhammar Direkt och bygg- och miljöförvaltningen tar emot frågor om strandskyddet.

Mer information om strandskydd i Östhammars kommun

Naturvårdsverket om strandskydd

Kontakter

Publicerad
14 juni 2017
Senast uppdaterad
14 juni 2017