Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Stoppa kemikalieonödan – Miljömålen del 4

I Östhammars kommun vill vi att ämnen i miljön som skapats i eller utvunnits av samhället, inte ska hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Det är ett av fyra miljömål som beslutats av Kommunfullmäktige. Ett tufft mål, eftersom kemikalier och farliga ämnen finns i så många sammanhang, men i första hand handlar det om att ta bort onödig kemikalieanvändning, byta ut farliga ämnen där det finns alternativ och minska risker för våra känsligaste grupper i samhället.

Vi har alltså stora utmaningar i vår kommun i kemikaliefrågan, precis som på resten av jorden, men också möjlighet att påverka lokalt. Vi gör det bland annat genom att sanera förorenade områden, minska kommunens egen kemikalieanvändning, ställa krav i upphandlingar och byta ut kemikalier mot mindre farliga. Vi har särskilt fokuserat på att minska riskerna för våra barn att utsättas för kemikalier i de verksamheter vi driver.

Ett globalt system

Tiotusentals olika kemikalier tillverkas, används och sprids i vårt samhälle. Kemikalier finns överallt omkring oss, både i hemmet, på arbetsplatsen och på fritiden. Många är är relativt ofarliga medan andra är skadliga för vår hälsa och miljön.

Miljögifter och kemikalier finns idag överallt på jordklotet, och det visar tydligt att både luften och vattnet på jorden är viktiga länkar mellan geografiskt skilda system. Det som släpps ut på ett ställe kan landa någon annanstans. På vissa platser, exempelvis där industrier och bensinstationer har legat, finns föroreningar i marken, i sjöbotten eller i grundvattnet. Kemiska ämnen i produkter, varor och byggnader riskerar att hamna i miljön, och kan tas upp av växter, djur och oss människor. För vissa ämnen är halterna i miljön redan för höga och orsakar problem för människor och miljö.

Mycket av arbetet med att minska kemikalieanvändningen är en nationell och internationell fråga och kräver lagstiftning och begränsningar i tidiga led när varor produceras. Men utöver det finns det mycket vi själva kan göra för att minska riskerna för vår egen hälsa och naturmiljön.

Bättre för barn

Barn är mer känsliga för kemikalier och miljögifter än vuxna och utforskar dessutom sin omgivning genom att smaka och suga på saker. Vissa ämnen som är hormonstörande kan dessutom påverka barnens utveckling negativt.

Därför har vi tagit fram en handlingsplan för giftfri förskola, som antogs i maj 2017. Handlingsplanen innehåller konkreta åtgärder som ska genomföras inom ett antal områden på alla kommunens förskolor. Det handlar om att göra smarta val och prioritera rätt, det som är minst bra kan rensas bort direkt men det viktigaste är att de nya produkter som köps in är bra. När det köps nytt ska det köpas rätt.  Allt det här syftar till att göra miljöerna där våra barn vistas dagtid mer säkra ur kemikaliesynpunkt och vi har redan börjat!

Du och jag

För att minska den onödiga kemikalieanvändningen krävs många olika insatser och åtgärder och vi behöver alla hjälpas åt. Här är några exempel på vad du och jag kan göra:

  • Köp CE-märkta leksaker, tillverkade efter 2007 eller ännu hellre efter 2013.
  • Köp hygienprodukter och kosmetika som har fullständig innehållsförteckning och instruktioner på svenska.
  • Välj kläder och textilier som är miljömärkta med till exempel EU-blomman, GOTS, Ökotex, Svanen eller Bra Miljöval
  • Tvätta nyinköpta kläder, sänglinne, filtar, kuddar och handdukar innan de används första gången.

Kontakter

Publicerad
20 november 2017
Senast uppdaterad
20 november 2017
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret