Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Sökes: Hjärterum med egen ingång!

Kommunen söker nu personer som vill hyra ut privata bostäder till kommunen, som i sin tur hyr ut dem till nyanlända med uppehållstillstånd. Hyresgästerna kan vara ensamstående, par eller familjer beroende på vilken bostad som hyrs ut.

Under förra året sökte nära 163 000 flyktingar asyl i Sverige. Av dessa tar Östhammars kommun emot 85 personer med permanent uppehållstillstånd under 2016 och under år 2017 är motsvarande mottagande 101 personer. Kommunen lanserar nu kampanjen ”Sökes: Hjärterum med egen ingång!” för att hitta bostäder till de nya kommuninvånarna. Modellen för kampanjen är lånad från Uppsala kommun, med deras goda minne, och har gett goda resultat där.

Mål med kampanjen ” Sökes: Hjärterum med egen ingång!”

– Vi hoppas att med vi den här kampanjen får fler i Östhammars kommun att vilja hyra ut boende till nyanlända som är i akut behov av tak över huvudet.  Det är alla kommuners ansvar att med gemensamma krafter se till att alla nyanlända har någonstans att bo. Det regleras även i den nya bosättningslagen som trädde i kraft i mars 2016 som tillskriver varje kommun i Sverige ett antal personer att ta emot under året, säger Peter Nyberg, kommundirektör i Östhammars kommun.

– Vi är dessutom i stort behov av alla som kommer till oss. Dels för att säkra fortsatt befolkningsökning i kommunen och dels för att arbetsgivarna skriker efter arbetskraft. Vi har inte råd att inte ge våra nyanlända kommuninvånare en bra start och välkomnande i vår kommun. En bostad är första steget på den resan, säger Peter Nyberg.

Boendetyper som är av intresse

– Vi är intresserade av att hyra lägenheter, attefallshus eller del av hus med egen ingång, kök och toalett/badrum. Boendet ska ha åretruntstandard och högst cirka två kilometer till närmsta busshållplats. Alla storlekar på boenden är av intresse, säger Anna-Karin Bexelius, chef för Introduktionsenheten, vid Enheten för arbete och sysselsättning, som ansvarar för det första mottagandet i kommunen.

– Den som vill hyra ut sin bostad skriver ett hyresavtal med kommunen på minst sex månader. Vi i vår tur skriver ett andrahandskontrakt med hyresgästen. Hyresgästen betalar sin hyra till oss medan den som hyr ut får sin hyra direkt från kommunen. Det här är ett tryggt och säkert sätt att hyra ut sin bostad på.

Östhammars kommuns nya invånare

– De nyanlända personer som kommer till kommunen är från ett flertal olika länder. Många som kommer just nu talar arabiska och samtliga som kommer till oss på Introduktionsenheten har fått uppehållstillstånd för att stanna i Sverige, säger Anna-Karin Bexelius.

Relaterade länkar:

Läs mer och lämna intresseanmälan om att hyra ut bostad till nyanlända

Publicerad
3 januari 2017
Senast uppdaterad
3 januari 2017
Ansvarig organisation
Arbetsmarknadsenheten
Ämne
Integrationsarbete