Skolverket har släppt årets rapport gällande resultat för årskurs 9
Behörigheten till gymnasiet har sjunkit marginellt medan glappen mellan olika elevgrupper ökat i Östhammars kommun, visar de siffror som Skolverket publicerade 28 september.
79 procent av eleverna blev behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan i Östhammars kommun medan det i riket var 82,5 procent. Motsvarande siffra året innan för kommunen var 80,8 procent. 87,9 procent av flickorna blev behöriga jämfört med 71,2 procent av pojkarna. Andelen behöriga pojkar har minskat med två procentenheter. Elever födda i Sverige är i större utsträckning behöriga jämfört med elever födda utomlands.
90,7 procent av eleverna vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är behöriga till yrkesprogrammet jämfört med 76,5 procent av eleverna vars föräldrar har högst gymnasieutbildning. Föräldrars utbildningsnivå slår igenom på behörighet till gymnasiet samt att klara alla kunskapskrav i alla ämnen. När det gäller meritvärdet så är skillnaden mellan kön en mer avgörande faktor än föräldrars utbildningsnivå i Östhammars kommun.
- Det här är siffror som måste analyseras och detaljeras på varje enskild skola och åtgärder synas från förvaltning och barn- och utbildningsnämnden och i varje enhets skolutvecklingsplan, säger barn-och utbildningschef Lisbeth Bodén.
Vi ser att vi behöver arbeta ännu mer med att skapa en jämlik skola. Vi har fått statsbidrag för Jämlik skola och har för avsikt att använda det på huvudmannanivå genom att fördjupa arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet. På skolnivå kommer vi att göra insatser för att stärka det pedagogiska ledarskapet och driva förbättringsarbete. På klassrumsnivå har vi ett pågående projekt för att utveckla ledarskapet i klassrummet i samverkan med Uppsala Universitet. Vi kommer även att tillföra resurser till skolor med lägre måluppfyllelse.
Läs mer