Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Fågel, fisk och mittemellan

Torsdag den 1 juni kom 120 skolbarn från Edsskolans och Kristinelundsskolans årskurs 4-6 till Krutudden vid Östhammarsfjärden för att få lära sig mer om livet i och runt vattnet. Barnen fick även testa på sina kunskaper om vad vi kan och inte kan spola ner i våra toaletter.

Bad på hjul och korvgrillning

Barnen och deras lärare deltog i de olika stationerna och många grillade korv till lunch som avslut av förmiddagen. Vädret uppmuntrade inte till bad, men många fascinerades av den badrullstol som Neuroförbundet Östhammar visade. Det går att bada på hjul! ”Coolt!” sa ett av barnen. Östhammars segelsällskap visade även sina optimistjollar på plats vid bryggorna.

Sprittande fiskar och småkryp i vassen

Upplandsstiftelsen notade fisk vid badplatsen. På plats hittade de sammanlagt nio arter under dagen.  Det visar på att det finns spännande liv under ytan, något som också Biotopia kunde visa i sina vannor och luppar.
SLU Aqua var på plats med sina mikroskop som de använder för att bestämma åldern på fisk. ”Vi räknar årsvarv på otoliter, en hörselsten som finns hos fisken” säger Rickard Yngwe som jobbar på kustlaboratoriet i Öregrund.

Rätt avlopp och hitta ut i naturen

Efter lunch öppnades Krutudden upp för allmänheten, och Kommunalråden Jacob Spangenberg och Margareta Widén-Berggren inledde med att Östhammarsfjärden och allt vatten är viktigt för vår kommun ur flera perspektiv. Ett 80-tal besökare kom under eftermiddagen och frågade om enskilda avlopp, fick titta på fiskarna och tips på naturområden att besöka i vår kommun från Länsstyrelsen och Visit Roslagen.

Inspiration och fakta om livet i vattnet

”Vi ordnar den här dagen för att dela med oss till våra skolbarn och andra intresserade i kommunen spännande fakta om livet i och vid vattnet” säger Camilla Andersson, miljösakkunnig på Östhammars kommun och en av huvudarrangörerna av dagen tillsammans med Upplandsstiftelsen.

Stor tack till SLU Aqua, Biotopia, Gästrike vatten, Visit Roslagen, Länsstyrelsen i Uppsala län, Neuroförbundet Östhammar, HjärtLung Östhammar, Föreningen Allmogebåtar och Östhammars Segelsällskap.

Publicerad
2 juni 2017
Senast uppdaterad
2 juni 2017
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen