Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Märkningar och våga fråga

Farliga kemiska produkter ska vara märkta med farosymboler och text som informerar om faran. Det ska också stå hur du skyddar dig och hanterar produkten på ett säkert sätt. Det är företagen som tillverkar, importerar eller säljer produkterna som ska se till att de är märkta på rätt sätt.

Orange byts mot internationell standard

Känner du igen de orangefärgade symbolerna på olika varor? De har funnits i årtionden, men ändå verkar det som att vi som konsumenter inte alltid bryr oss tillräckligt mycket om denna avgörande information.

Efter den 1 juni 2017 måste kemiska produkter i handeln vara märkta enligt EU:s regler. Poängen med de nya symbolerna är att de kommer att se likadana ut i alla länder och det ökar din trygghet vid inköp. Vissa produkter ska också ha en kännbar varningsmärkning som är till för personer med nedsatt syn.

Tävla med din vän, familj eller jobbarkompis

Ta därför reda på vad dagens symboler betyder och hur dess framtida motsvarigheter ser ut och följ alltid hanteringsanvisningarna på produkten. På så sätt undviker du onödiga olycksfall. Testa dina kunskaper med Kemikalieinspektionens quizz.

Kommunens tillsyn säkrar butikernas sortiment

Vi bedriver tillsyn för att säkra våra konsumenters skydd och rätt till kunskap. Under oktober 2017 har vi tillsammans med Sveriges kommuner och Kemikalieinspektionen gjort en särskild satsning på att besöka alla butiker i kommunen som säljer kemiska produkter. Våra miljöinspektörer har besökt och inspekterat att alla kemiska produkter har rätt märkningar och att faromärkningen är på svenska.  

”Det är viktigt för oss att kommunens invånare ska kunna känna sig säkra på att de kan se på kemiska produkter vilka risker de kan innebära för konsumenten och miljön”, säger Therese Linné, en av miljöinspektörerna som arbetat med kampanjen.

Varor utan märkning? Våga fråga!

Men när du köper något som inte är en kemisk produkt då? Då finns inte alltid krav på märkning. Men du som konsument har enligt lag rätt att få veta om en vara innehåller något särskilt farligt ämne som finns på den så kallade ”kandidatförteckningen” – en lista över särskilt farliga ämnen. Ställ frågan i butiken, svar ska du få inom 45 dagar. Du kan alltid fråga i affären efter innehållsförteckning. Använd gärna vår blankett Våga fråga.

Publicerad
24 november 2017
Senast uppdaterad
24 november 2017