Köpa nytt – ställ kemikaliekrav
I all kommunal verksamhet vill vi minska vår kemikalieanvändning så mycket som möjligt. Ett viktigt sätt att göra det är att ställa relevanta miljö- och kemikaliekrav när vi köper in nya varor, inredning och tjänster.
Hur påverkas du?
Hur kan du som kommuninnevånare märka av det här? Har du ett företag och lämnar anbud är det viktigt att du vet att vi kommer att ställa miljökrav där det är möjligt och relevant för att minska hälso- eller miljörisker. Vi vill också säkra kommunens lokaler och verksamheter, att skapa miljöer där du och dina nära utsätts för så lite kemikalier som möjligt.
Ersätt i första hand, ställ krav i andra hand
Vi har extra tydlig inriktning att ställa krav när vi handlar in material och inredning till våra förskolor och skolor. Men även livsmedel, rengöringsmedel och mycket annat går att ställa krav på. Ett sätt är att skriva vilka ämnen som inte får finnas i varan eller användas i tjänsten. Men i första hand ska vi helt enkelt tänka ett varv till innan vi beställer. Går den här produkten att ersättas med någon annan? Kan plast ersättas med trä, flamskyddsbehandlade textilier ersättas med ull, kan rengöringsmedlet ersättas med ett annat - eller en kanske annan metod?
Vi fortbildar oss för att bli bättre beställare
I kommunens inköpspolicy som antogs av Kommunfullmäktige i juni 2017, finns flera områden uppräknade där miljökrav ska ställas. Hur gör vi det på ett klokt och rättsäkert sätt? Jo, vi använder oftast Upphandlingsmyndighetens och Kemikalieinspektionens riktlinjer. I tisdags den 21 november var flera av kommunens upphandlingsansvariga på en utbildning som anordnades av dessa parter och Länsstyrelsen, för hela länets kommuner. Vi fick mycket nyttiga kunskaper med oss, som vi kan använda i våra kommande inköp och upphandlingar för att minska andelen kemikalier och farliga ämnen i allt vi köper in!