Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Härmed förklaras vägen invigd

Omkring 50 personer hade samlats för att fira invigningen av den tredje etappen av väg 288. Det blev en solig och uppsluppen ceremoni med bland annat ortsbor, politiker, representanter från Trafikverket och inblandade entreprenörer.

– Arbetet med en mötesfri väg mellan Uppsala och Östhammar är ett kärt projekt som pågått under många år. Att få inviga den tredje av fyra etapper här i Gimo känns mycket glädjande, sa kommunalrådet (S) Margareta Widén Berggren.

Den mötesfria 100-vägen med mitträcke mellan Alunda och Gimo, har varit klar i två veckor och invigdes officiellt under gårdagen.

Kommunalråden Margareta Widén Berggren (S) och Jacob Spangenberg (C) pratade i sina invigningstal om vägens betydelse för en ökad tillväxt och för att knyta samman företag, lokalt och nationellt. 

Säkert och snabbt hela vägen

– Kortare restider med ökad säkerhet har en stor betydelse för våra kommuninvånare och andra som använder vägen, sa Jacob Spangenberg.

Att vägen bidrar till regionens positiva utveckling när det gäller befolknings- och näringstillväxt, konstaterades även av både Svensk Kärnbränslehantering AB, Forsmarks Kraftgrupp AB och Sandvik Coromant som var på plats under invigningen.

– En mötesfri väg, det vill säga en väg med mitträcke, innebär att den ökade säkerheten minskar olyckor med dödlig utgång med 90 procent och svårt skadade med 50 procent. Konkret betyder det att ett liv om året kan räddas genom den nya vägen, sa Christian Mineur, strategisk planerare från Trafikverket region Öst.

Beslut om fjärde och sista etappen

Från kommunens, Trafikverkets och näringslivets sida är ambitionen att väg 288 ska uppgraderas hela vägen mellan Östhammar och Uppsala. Det som återstår är den sista etappen mellan Gimo och Östhammar. Beslut i frågan kommer att tas av regeringen under våren 2018 och en eventuell ombyggnation kan tidigast ske under 2021 eller 2022.

– Nu ser vi fram emot ett positivt beslut om en fortsatt utbyggnad hela vägen fram till Östhammar, sa kommunalrådet Jacob Spangenberg.

Läs mer om utbyggnaden av väg 288

Publicerad
19 oktober 2017
Senast uppdaterad
19 oktober 2017
Ansvarig organisation
Kommunstyrelsen