Gå till innehållet

Gräsöbarn utforskar närmiljön

Skärgårdsbarnen kommer med egna flytvästar och med glatt upptäckarhumör. Efter en kort bussresa möter passbåten upp vid Äspskärs brygga för vidare transport ut till ön Rävsten, söder om Gräsö. I tisdags besökte ett trettiotal barn från Gräsö skola och förskola Rävsten för att lära sig om livet under ytan och vad som växer i ängs- och hagmarker.

Syftet med utflykten var att ge barnen på Gräsö en ökad förståelse för odlingslandskapet med skogsbryn, små ängsmarker och hamlade träd. Hur har människorna som levde här förr påverkat det vi ser idag? Människor har bott här på ön länge, nu får dagens barn, framtidens Gräsöbor, lära känna sin närmiljö. Helt i Gräsöfondens anda, den stiftelse som finansierat dagen.

Skrovlig bark, trollsländelarver, stickiga spiggar och vackra snäckor

Att ligga på mage i en enbacke och se många olika sorters växter eller rikta luppen mot det gamla trädets skrovliga bark, skapade förtjusning. ”Åh, jag ska önska mig en lupp när jag fyller år”, säger ett av barnen.  Barnen fick fundera över skillnaden mellan stenmur, trägärdesgård och ett modernt fårstängsel innan några modiga vågade sig i det 10-gradiga vattnet för ett bad.

Vid en annan station fångades spännande trollsländelarver, stickiga spiggar och vackra snäckor. Gummistövlarna var på och med håvar och bestämningsnycklar kunde barnen tillsammans med de vuxna lösa mysteriet kring vad som egentligen lever under ytan i en havsvik.

"Vi skymtade ett sälhuvud i vågorna"

Finns det möjlighet för andra skolklasser att göra en liknande utflykt? ”Ja absolut”, säger Kerstin Söderberg som driver Rävstens stugby. ”Vi tar emot många skolklasser och det finns ett utmärkt pedagogiskt material med instruktioner om man är nyfiken på växter eller småkryp i vatten och på land. Gillar man utematlagning så har vi också utrustning för det.”

”Att först åka buss och båt är ett äventyr i sig, helst när vi skymtade ett sälhuvud i vågorna”, säger läraren Jenny Rahm Jeverholm, som fyller på med att upplägget var lärorikt för eleverna som fick svar på många frågor under dagen. Springet i benen har avtagit en aning när det under eftermiddagen är dags att ta plats i båten igen för hemfärd. 

Om Gräsöfonden

Gräsöfonden är en stiftelse som bildades 1995 av Östhammars kommun och Upplandsstiftelsen. Fondens huvudsakliga uppgift är att bevara och vårda kulturlandkapet i Gräsö socken. Detta görs bland annat genom att fonden stödjer verksamhet som bevarar och utvecklar betes-, ängs- och åkermarker samt skapar förståelse för odlingslandskapets natur- och kulturvärden.

Gräsöfonden förvaltas och företräds av en styrelse, där det sitter representanter för såväl lokala som regionala intressen. Förutom styrelsen finns det även en arbetsgrupp som bidrar med konstruktiva idéer och ser till att förslagen blir verklighet.

Publicerad
24 maj 2017
Senast uppdaterad
24 maj 2017