Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Friskare vatten

Kustvatten, sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och kunna användas av människan. Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning. Det är ett av Östhammars kommuns fyra miljömål. Men vad är speciellt med vårt vatten och vilka utmaningar har vi?

En grundbult för utveckling och framtid

Vatten är en av våra viktigaste naturtillgångar och vårt viktigaste livsmedel. Vi har möjlighet att ta ut vatten i relativt stor omfattning i åsarna, men våra grundvattentillgångar är ändå begränsade. Det märks tydligt när det varit perioder med mindre nederbörd och grundvattennivåerna blir låga. 

Eftersom vi gärna vill bli fler i kommunen är det en viktig utvecklings- och tillväxtfaktor att hushålla med vårt dricksvatten och skydda det mot risker så vi kan erbjuda alla dricksvatten av god kvalitet. Vi måste vara varsamma och sparsamma med vårt grundvatten för våra barn och kommande generationer.

Kust, skärgård, åar och vattenförande rullstensåsar

I Östhammars kommun har vi 400 mil kust med en mängd öar och skär. Grunda vikar är karaktäristiska för vår kust. Med sitt varma vatten fungerar de som barnkammare åt gädda, abborre, gös och många andra fiskarter. 

Grunda sjöar, lugnt flytande vattendrag och våtmarker i skog och öppen mark är också typiska miljöer i vår kommun. De är ett tillskott till vår boendemiljö men också hem för fisk, grodor, vattenväxter och fåglar. 

Underjordisk värld av vatten

Dricksvattnet i Östhammars kommun kommer till allra största del från grundvatten. De större grundvattenområdena i kommunen är kopplade till isälvsavlagringar - grusåsar. Här finns en underjordisk värld av vatten, som inte alltid är lätt att kartlägga och svårare att se men ändå så viktig för oss. Det finns också områden där grundvattenytan är så nära markytan att växter och djur precis som vi är beroende av vattnets flöde och mängd.

Kusten påverkas av näring och miljögifter

Vårt kustvatten är liksom hela Östersjön påverkat av övergödning. Orsakerna till övergödning är flera. Under många år har näringsämnen läckt till våra vatten från våra avlopp, dagvatten, jord- och skogsbruk och genom nedfall från luften. Vår kustmiljö är också påverkad av miljögifter från befintliga och nedlagda industrier, giftig båtbottenfärg och olja från fartyg och fritidsbåtar.

Flera sätt att minska övergödning och spridning av kemikalier

En del åtgärder styrs av krav i nationell eller internationell lagstiftning, som miljöbalken och EU:s vattendirektiv. Men mycket kan vi påverka själva genom förebyggande arbete. En bra kustplanering är till exempel viktig för att vi ska kunna utveckla bra boendemiljöer i närhet till vatten, men samtidigt behålla våra värden i och tillgänglighet till kustområdet för både boende, besökare och för växter och djur. Att se över sina egna utsläpp från sitt hem, båt och yrkesverksamhet är en bra början.

Sjöar, åar och våtmarker spelar stor roll i landskapet

Många av sjöarna i vår kommun är grunda och naturligt näringsrika med vass och säv, vitfisk och gös. De omfattande sjösänkningarna i hela Sverige under 1800- och 1900-talen har dock förkortat sjöarnas livslängd. 

I naturligt tillstånd slingrar sig de flesta vattendrag fram i landskapet i meandrande fåror, men under åren har vi rätat ut många vattendrag för att effektivisera avrinningen. Flera av vattendragen i vår kommun har också använts för att driva kvarnar, dammar och kraftverk.

En del av den industriella utvecklingen och ett kulturarv

Det här har varit en viktig del av den industriella utvecklingen och en del av det är idag delar av vårt kulturarv.

Men det skapar också hinder i våra vattendrag för fisk som vandrar upp från havet för att leka. Uträtningarna och sänkningarna ger mindre möjlighet att hålla vatten kvar i landskapet, vilket är en viktig del för att klimatanpassa vårt samhälle, minska effekter av översvämningar och behålla naturvärden.

För att förbättra våra sjöar och vattendrag kan vi öppna vattendragen för fiskvandring, restaurera och skapa nya våtmarker och minska våra utsläpp av näringsämnen.

Du och jag

För att nå ett friskare vatten krävs många olika insatser och åtgärder och vi behöver alla hjälpas åt.

Här är några exempel på vad du och jag kan göra:

  • Spara på vattnet och använd vatten smart
  • Om du har eget avloppssystem - se till att avloppsvattnet renas som det ska
  • Använd miljömärkt tvättmedel och undvik överdosering
  • Sprid inte främmande arter - be om råd om du vill plantera in fisk och andra djur
  • Häll aldrig ut farliga vätskor/kemikalier på marken eller i avloppet
  • Har du egen mark - anlägg en våtmark
Publicerad
13 juni 2017
Senast uppdaterad
13 juni 2017