Folkomröstning gällande slutförvar för använt kärnbränsle 4 mars 2018
Kommunfullmäktige har den 25 april 2017 beslutat att hålla en folkomröstning gällande frågan om Östhammars kommun ska tillåta ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Folkomröstningen kommer att ske den 4 mars 2018.
Frågeställningen lyder:
Tycker du att Östhammars kommun ska tillåta ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark?
- Ja
- Nej
En folkomröstning är enbart rådgivande och är en del av ett större underlag. Det slutliga beslutet fattas av kommunfullmäktige. Rösträtt har alla röstberättigade vid kommunala val i Östhammars kommun.
Kommunfullmäktiges beslut grundas på flera punkter
- Folkomröstningens resultat
- Östhammars kommuns politiska granskningsgruppers arbete som pågått sedan 1995, samt kommunens yttranden
- Mark- och miljödomstolens yttrande till regeringen enligt miljöbalken
- Strålsäkerhetsmyndighetens granskningsresultat
Prövning
För att bygga en kärnteknisk anläggning i Sverige idag behövs det tillåtlighet enligt miljöbalken och tillstånd enligt kärntekniklagen. Regeringen prövar båda dessa frågor.
Till sin hjälp har de Mark- och miljödomstolen som prövar enligt miljöbalken och Strålsäkerhetsmyndigheten som prövar enligt kärntekniklagen. Enligt miljöbalken omfattas vissa typer av verksamheter kommunalt veto. Det innebär att kommunerna där verksamheterna ska placeras har rätt att säga nej till dem. I det här fallet gäller det Östhammar kommun och Oskarshamn kommun som ska ta ställning till ett slutförvar respektive inkapslingsanläggning. Östhammars kommun måste därför ha tagit ställning innan regeringen fattar sitt beslut. Regeringen beslutar sedan om att ge antingen grönt ljus för byggnation eller stoppa processen.
Det kommunala vetot
Det kommunala vetot för slutförvar omfattas också av en vetoventil. Ventilen innebär att regeringen kan säga ja till anläggningen mot kommunens vilja om ingen annan lämplig plats finns. Med lämplig menas inte bara tekniskt eller ekonomiskt bäst utan också social acceptans.
Bakgrund
1995 frågade Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Östhammars kommun om kommunens inställning till att SKB ville genomföra förundersökningar för ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. I samband med SKB:s förundersökningar bildades kommunens slutförvarsorganisation som följt frågan sedan dess. På olika sätt och i olika konstellationer har slutförvarsorganisationen arbetat med att bygga kunskap genom att ställa frågor, begära klargörande, kompletteringar samt anordna olika typer av seminarier och informationskampanjer. Slutförvarsorganisationens arbete finansieras av Kärnavfallsfonden.
Inget annat land i världen har ett slutförvar för använt kärnbränsle i drift.
Läs vidare om slutförvarsfrågan och kommunens arbete med den på Östhammars kommuns slutförvarswebb.