Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

En plan för skolans lokaler växer fram

Prognoser från Statistiska Centralbyrån och Barn- och utbildningsförvaltningen visar på en ökning av antalet elever i skolorna i Östhammars kommun. Nu vill Barn- och utbildningsförvaltningen ta ett helhetsgrepp om hur grundskolans och förskolornas lokaler ska utvecklas.

- Just nu har vi nästan exakt lika många platser i grundskolan som vi har elever, problemet är att de inte finns på ”rätt” orter och att antalet elever kommer att öka på de orter där vi har brist på platser, säger Sara Ersund, kontorschef på Barn- och utbildningsförvaltningen. 

Det finns idag inte någon kommunövergripande plan för hur lokalerna ska användas och utvecklas framöver men en sådan plan har efterfrågats av både förtroendevalda och allmänheten. Ett första steg i arbetet har varit att ta fram prognoser för hur antalet elever kommer att förändras på varje ort i kommunen. 

- Vi har gjort två uppsättningar av prognoser, en där vi räknar med ett genomsnitt av antalet födda de senaste fem åren och en där vi räknat med större tillväxt på de olika orterna bland annat utifrån var det planeras att byggas, berättar Elisabeth Lindkvist, som är fastighetsansvarig på barn- och utbildningsförvaltningen. 

I prognosen utan tillväxt ökar antalet elever i grundskolan från dagens 2286 elever till 2349 elever om fem år och till 2414 elever om tio år. Men i prognosen med tillväxt är siffran om tio år 2635 elever. Särskilt i Alunda och Österbybruk är risken stor för att grundskolorna redan om några år har för få platser. 

- Frågan om en plan för skolans lokaler kommer att tas upp av barn- och utbildningsnämnden 15 juni då vi också hoppas att vi ska ha mer information om vilka olika alternativ som finns framåt, säger Sara Ersund. 

Publicerad
5 juni 2017
Senast uppdaterad
5 juni 2017
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret
Ämne
Grundskoladialog 2016-2017