Gå till innehållet

VA-avgiften höjs från och med 1 januari 2017

Under våren 2017 övergår VA-verksamheten i kommunen till Gästrike Vatten. Det betyder att Gästrike Vatten kommer att sköta all drift och underhåll av vatten- och avloppsledningar samt vatten- och reningsverk.

Vatten och kommande generationer

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och något vi tillsammans måste vara rädda om. Att vi säkerställer och utvecklar VA-verksamheten innebär en kostnadsökning idag men som på leder till en effektiv och hållbar VA-verksamhet för oss och för kommande generationer.

Från den 1 januari 2017 behöver vi höja brukningsavgiften med 20 %. Gästrike Vatten tror att en taxehöjning på 15 % kan komma att behövas för 2018.

Några av orsakerna är:

  • Vattenmätare som suttit uppe för länge måste bytas ut.
  • Underhålls- och förnyelsearbete, åtgärder som krävs för att vi ska uppnå högre standard på anläggningar och ledningsnät.
  • Olika administrativa system, som idag sköts centralt i Östhammars kommun, kommer nu att administreras av Gästrike Vatten och måste betalas genom VA-avgiften.
  • Ökad bemanning.

Tisdagen den 22 november togs ärendet upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Frågan kommer att tas upp för beredning i kommunstyrelsen och därefter tar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet. 

Höjningen motsvarar cirka 80-190 kronor per månad

För en familj i villa med en årsförbrukning på 150 m3 innebär det en ökad kostnad per månad: 

Fastighet 2016 2017 Ändring
Typhus A 681 kr inklusive moms/månad 817 kr inklusive moms/månad + 20 %

Typhus A är en fastighet med tomtytan 880 m2, en vattenförbrukning om 150 m3/år. Ett standardhus som används av branschen i jämförelsesyfte.

För ett flerbostadshus (hyreshus) med 15 lägenheter och en årsförbrukning på 2 000 m3 innebär det en ökad kostnad per månad: 

Fastighet 2016 2017 Ändring
Typhus B 412 kr inklusive moms/månad/lägenhet 494 kr inklusive moms/månad/lägenhet + 20 %

Typhus B är en fastighet med 15 lägenheter, tomtytan 880 m2, en vattenförbrukning om 2000 m3/år. Ett standardhus som används av branschen i jämförelsesyfte.

VA-taxan består av två avgifter - anläggningsavgift och brukningsavgift

Anläggningsavgiften är en engångsavgift för att täcka kostnader för att ordna en allmän VA-anläggning och omfattar fastighetens andel av den kommunala VA-anläggningen, både verk och ledningar. Avgiften betalas när förbindelsepunkt är upprättad och meddelad fastighetsägaren. Anläggningsavgiften kommer inte att ändras.

Brukningsavgift är en periodisk avgift för vatten- och avlopp. Den täcker kostnader för att producera och distribuera dricksvatten, underhålla ledningsnäten och att ta hand om avloppsvatten. Även investeringar och underhåll av reningsverk, vattenverk, vattentorn och ledningsnät. Avgiften består av en fast och en rörlig del.

Därför blir vi en del av Gästrike Vatten

Genom att vi blir en del av Gästrike Vatten kan vi skapa bättre förutsättningar för olika utmaningar som VA-verksamheten står inför. Vi kan också säkerställa att vi blir en del av en långsiktig miljö- och klimatfrämjande VA-verksamhet med ökad möjlighet till:

  • att bättre följa myndighetskrav och arbetsmiljölagar
  • resurser gällande utredning, planering, projektering och drift
  • att klara krissituationer
  • underhålls- och förnyelsearbete
Publicerad
22 november 2016
Senast uppdaterad
22 november 2016
Ansvarig organisation
Avfallsenheten
Ämne
Gästrike Vatten AB