Gå till innehållet

En mindre del av Gammelhus bebyggs

Tomas Bendiksen, ordförande i bygg- och miljönämnden berättar mer om planerna för Gammelhus och bjuder in till ett extra insatt informationsmöte om förslaget till ny detaljplan den 15 december kl 18.00-20.00 i kommunhusets kafeteria.

När kommunen förvärvade fastigheten Gammelbyn 1:62 var det med ambitionen att säkerställa att Gammelhusområdet kunde kvarstå som kultur- och naturområde till gagn för boende i Östhammars kommun och dess besökare. Vi var samtidigt tydliga med att den ekonomiska kalkylen för köp var beroende av att fastigheten till viss del kunde bebyggas.

Dåvarande samhällsbyggnadsförvaltningen (numera bygg- och miljöförvaltningen) fick i uppdrag i samband med köpet 2011 att utvärdera möjligheten att planlägga området. Förvaltningens bedömning var då att en mindre del av fastigheten, i nordvästra delen, var möjlig att planlägga för bostäder med bibehållen hänsyn till att området i fortsättningen skulle användas som bl.a. strövområde och midsommarfirande. 

Jag förstår att det rör upp känslor när det gäller Gammelhus. Det betyder att området spelar en viktig roll. När jag blir kontaktad via telefon eller när jag möter folk på samhället, möts jag av deras frågor om hur vi kan föreslå att bygga bort hela området. Efter att vi samtalat en stund och jag fått möjligheten att visa planförslaget vänds deras frustration till lugn. Många har tyvärr missförstått vad som planeras och utgått från att hela området ska bebyggas. Så är inte fallet.

De planhandlingar som varit ute på samråd visar hur vår ambition är vad gäller bevarande. Det är en mindre del av fastigheten som ingår i planförslaget. Större delen av området berörs inte bl.a. entréområdet, Kvarngården, gångstråk till campingen samt gräsytan för midsommarfirande.

Det planuppdrag som nu pågår på bygg- och miljöförvaltningen utgår från samma utgångspunkt vi hade 2011 – bostäder varsamt placerade utmed Husbackavägen utan att inkräkta eller hindra åtkomst till Gammelhusområdet. Den planerade lokalgatan ansluter till Husbackavägen i höjd med Tomtbergavägen och ner till parkeringsytan vid entrén till Gammelhus. Befintlig entré till Gammelhus hålls utanför denna detaljplan. I planerat bostadskvarter lämnas ett släpp mellan husen för att möjliggöra en gångväg upp till utkiksplatsen och på så sätt öka tillgänglighetet till området.

Vi vill med detta planförslag skapa möjlighet för fler bostäder i Östhammar. Denna plan har riktat in sig på mindre bostäder, små radhus och lägenheter, vilka är efterfrågade av bla barnfamiljer, äldre och singelhushåll.

Den 15 december kl 18.00-20.00 i kommunhusets kafeteria håller vi ett extra insatt informationsmöte om förslag till ny detaljplan.

Välkommen!

Tomas Bendiksen

Ordförande i bygg- och miljönämnden

Publicerad
8 december 2016
Senast uppdaterad
8 december 2016