Gå till innehållet

Rekordstort intresse för pensionsföreläsning i Östhammar

Ett hundratal personer slöt upp vid gårdagens pensionsföreläsning, som arrangerades av kommunens konsumentrådgivare. Kristina Kamp från minpension.se gav råd om pensionen utifrån ett livscykelperspektiv. Publiken dominerades av personer som närmar sig pensionsåldern, men även många yngre och medelålders lyssnade med stort intresse.

- Tänk på att all inkomst som genererar tjänstepension ger ett extra tillskott till pensionen, redan då du sommarjobbar, var ett av Kristinas budskap till de yngre. Vikten av tjänstepension kan inte nog betonas. Många invaggas i större trygghet än de har, genom att arbetsgivaren inte betalar tjänstepension, så kolla upp det redan innan du skriver på ett anställningsavtal.

Livsvalen spelar roll. Sen debut på arbetsmarknaden, deltidsarbete och förtida pension påverkar förstås vad du får ut. I dag finns beräkningar som visar att snittet för pensionen ligger på knappt sextio procent i förhållande till lönen.

- Börja leva som pensionär i tid och spara det du får över, tipsade Kristina Kamp. Amortera på ditt boende och ha ett eget sparande. Avsluta eventuell privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS), som inte längre är avdragsgillt för privatpersoner.

Har du låg pension och litet sparande kan du ansöka om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten. Många missar den möjligheten till ett extra tillskott på upp till 5000 kr per månad.

- Att pensioner kan engagera på detta sätt var något av en överraskning , säger konsumentvägledare May Strandberg, som arrangerade aktiviteten. Kristina Kamp känner jag sedan tidigare och vet att hon är kunnig och väl värd att lyssna på. Men att så många tog sig ut i vintervädret visar på att behovet av information är stort.

Relaterade länkar:

Ladda ned Kristina Kamps presentation (PDF-fil)

Läs mer på webbplatsen Minpension

Kontakter

    Publicerad
    11 november 2016
    Senast uppdaterad
    11 november 2016