Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Rekordhögt deltagande i enkät om slutförvaret i Östhammars kommun

Under fyra veckor i juni/juli bjöd kommunen in sina medborgare till att delta i en enkät om vad för slags information de behöver om ett eventuellt slutförvar av aktivt kärnavfall. Syftet var insamling av kunskapsbehov för att kunna utforma en så bra informationsportal i ämnet som möjligt.

En enkel enkät i digitalt format skapades som riktade sig till våra målgrupper. Resultatet var stort, på fyra veckor fick vi in 367 svar, det är rekord! 73 % av svaranden är mellan 30‐67 år, 84 % bor i Östhammars kommun och 82 % är permanentboende.

De fyra ämnena frågorna svarandena vill se förklarade på vår webbplats är vad som händer i processen (76 %), information om metoden för slutförvar (75 %), vilka miljökonsekvenser det finns (73 %) samt vilka aktörer som verkar i frågan (56 %).

I frågan om vad svarandena vill veta mer om inför en eventuell folkomröstning om slutförvaret i Forsmark lyftes följande fyra ämnen fram: säkerhetsfrågorna (82 %), vilka risker som finns (73 %), vilka miljökonsekvenser som finns (68 %) samt olika sätt som byggandet av slutförvaret skulle påverka samhället här (56 %).

I den sista frågan fick svaranden öppet säga vad de skulle vilja veta mer om angående
slutförvaret. Sammanställningen visade att ämnena "Risker och säkerhet" (29 personer), "Kan säkerheten för slutförvaret garanteras så långt framåt i tiden?"(28 personer), respektive "Alternativa metoder"(12 personer) var viktigast.

- Detta resultat hjälper oss att möta medborgarna utifrån frågorna de tycker är viktigast att behandla, säger Marie Berggren, chef för strategienheten på Östhammars kommun. Självklart ska all relevant information finnas med på slutförvarswebben. Det är kommunens digitala informationskanal i slutförvarsfrågan och ska spegla projektets hela komplexitet, fortsätter hon. Webbplatsen är en del av ett stort informationsprojekt om slutförvarsfrågan som kommunen arbetar med.

Publicerad
12 september 2016
Senast uppdaterad
12 september 2016
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen