Gå till innehållet

Östhammars kommun anordnar Europakonferens för kärnkraftskommuner i EU

Den 1 till 3 juni är Östhammars kommun värd för en Europakonferens för kärnkraftskommuner i EU.

Genom Kärnkraftskommunernas samarbetsorganisation i Sverige, KSO, är Östhammars kommun medlem i GMF, Group of Municipalities with nuclear Facilities. I GMF ingår 15 medlemsländer.

Ett fullspäckat program 

På programmet står besök i SFR och Forsmark 3, föredrag om svensk kärnkrafts status och framtid samt planerna för slutförvar av använt kärnbränsle och utbyggnaden av SFR, för låg- och medelaktivt avfall.

Från Oskarshamn Kraft Grupp, OKG, kommer deltagarna att få en inblick i avvecklingen av de två kärnkraftsreaktorerna. Och då från en teknisk synvinkel, men även hur det kan komma att påverka lokalsamhället.

Östhammars kommun tog initiativet till ett nätverk

För två år sedan tog Östhammars kommun initiativet till att bilda ett nätverk för kommuner och regioner inom EU. Gemensamt för dessa kommuner och regioner är att de är i olika skeenden att förvara låg-, medel eller högaktivt kärnavfall.

Syftet med att bilda ENWD, European Network of Radiaoactive Waste Dialogue, är att stärka kommunerna och regionerna i deras lokala arbete genom utbyte av kunskaper och erfarenheter i de olika länderna.

Under konferensen kommer länderna i nätverket att presentera vilka frågor som är eller kommer att bli aktuella när det gäller förvaring av låg-, medel- eller högaktivt kärnavfall hos dem. 

Agenda - GMF and ENWD meeting

För mer information kontakta

    Publicerad
    25 maj 2016
    Senast uppdaterad
    25 maj 2016