Gå till innehållet

Östhammars grundskola tappar i SKL:s ranking

Östhammars kommun tappar i SKL:s "Öppna jämförelser – grundskola 2016” efter upphämtningen 2013/2014 som gav kommunen plats 108 i rankingen. I år hamnar Östhammars kommun på plats 254 av 290 kommuner.

I det sammanvägda resultatet som omfattar alla elever i årskurs 9, mäter SKL andel elever som har uppnått kunskapskraven i alla ämnen,meritvärde och behörighet till yrkesprogram på gymnasiet.

–Procentuellt betyder detta att vi ha har minskat våra resultat med tio procent utifrån de mätta indikatorerna. 2015 hade vi meritvärde 208,6 i år hade vi 206,4,säger Lisbeth Bodén, chef Barn- och utbildningsförvaltningen.

 

Åtgärder för att förbättra resultatet pågår

– Efter förra årets uppsving så har vi nu sjunkit i rankingen. Vi har varit medvetna om att det skulle bli en dipp och satt in flera förbättringsåtgärder under 2015 och i år.

En av de konkreta åtgärderna är projektet #jag med som arbetar för att minska frånvaron och årskurs 8 och 9. Andra viktiga insatser är matematiklyftet, kollegialt lärande, formativ bedömning, satsningen på en skolutvecklingsenhet och på förstelärare.

– Jag är inte nöjd med andelen elever som klarar alla kunskapskrav i årskurs 9. Vi måste se till att fler än 67 % går ut grundskolan med betyg i alla ämnen. Trots nedgången i år visar dock trenden att vi går framåt och det är vi mycket glada över. Dessutom visar de nationella proven i årskurs 3 att vi har förbättrat vårt resultat procentuellt i matematik och andel elever med betyget A­–E i matematik i årskurs 6. Tyvärr finns de resultaten inte med i den sammanvägda rankingen, avslutar Lisbeth.

Kontakter

    Publicerad
    2 maj 2016
    Senast uppdaterad
    2 maj 2016
    Ansvarig organisation
    Barn- och utbildningskontoret