Gå till innehållet

Högre närvaro och fler examen

Nu satsar Östhammars kommun på att våra ungdomar ska öka sin närvaro i skolan och att fler tar sin gymnasieexamen. Det sker i projektet #jagmed Östhammar, Unga till utbildning och arbete. Projektet pågår till och med december 2018.

Liksom i många andra kommuner i Sverige brottas personalen i skolorna med att många elever har hög frånvaro. En frånvaro som i några fall startar redan i de första skolåren och som sedan ökar och blir mer omfattande i högstadieåldern. Statistik visar att mellan fem och sju procent av eleverna i kommunens grundskolor har en frånvaro som överstiger 20 % under tidsperioder mellan tre månader och hela terminer. Frånvaron tenderar också att bli än mer omfattande då eleverna blir äldre vilket också visar sig på gymnasiet.

#jagmed Östhammar vill förändra detta och utveckla arbetssättet vid kommunens grundskolor för att främja hög skolnärvaro.

– Vi vill utveckla nya konkreta och systematiska metoder som integrerar jämställdhet och likabehandling och utveckla verksamheten så att den blir än mer tillgänglig för alla elever, säger Lennart Svanström, projektledare.

Utvecklingsarbetet kommer att genomföras vid två av kommunens högstadieskolor under projektets första hälft för att sedan implementeras även vid de två andra högstadieskolorna under andra halvan av projekttiden.

Lisbeth Bodén, chef Barn- och utbildningsförvaltningen berättar att om de metoder och arbetssätt som tas fram blir framgångsrika så kommer de att anpassas för övriga grundskolor efter projektets slut.

– Vi har valt att inleda arbetet med flickor och pojkar i högstadieåldern just för att vår statistik visar att problemen med frånvaro ökar då. Det är även något eleverna själva vittnat om i intervjuer vi gjort, berättar Lisbeth, som ser fram mot att projektet kommer igång på allvar.

Kontakter

Publicerad
18 mars 2016
Senast uppdaterad
18 mars 2016
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret