Gå till innehållet

Höga halter av metall i marken vid f.d. Östhammarsågen

Markprover i området vid den gamla smedjan i Östhammar har visat höga halter av bland annat bly. Halterna är inte giftiga vid enstaka intag men boende och förbipasserande uppmanas att hålla uppsikt över barn och hundar när de vistas i området.

Området är idag ett båtupplägg och där markproverna har visat de höga metallhalterna finns det inget gräs som exempelvis hindrar små barn att stoppa jord i munnen.

Information kommer att sättas upp

Eftersom området är relativt välbesökt som promenadstråk kommer vi att sätta upp skyltar i området för att informera förbipasserande. Ingen grävaktivitet får ske på området innan föroreningarna har undersökts ytterligare.

Ingen risk för akut blyförgiftning

Vi har skickat analysresultaten till Arbets- och miljömedicin i Uppsala som har beräknat om det finns någon risk för att människor kan exponeras. Enligt dem finns det ingen risk för akut blyförgiftning då detta kräver orimligt stora intag av jord, men det finns anledning att vara försiktig när man vistas i området.

Sanering planeras

För att sanera området har Länsstyrelsen inkluderat smedjan i en ansökan till Naturvårdsverket om åtgärdsmedel för sanering. Ansökan har beviljats och området kommer att saneras 2018. 

Kontakter

Publicerad
25 maj 2016
Senast uppdaterad
25 maj 2016
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret