Gå till innehållet

Här är det bäst att bo 2016

Tidningen Fokus presenterade igår för tredje året i rad kommunrankingen ”Här är bäst att bo” i samarbete med Internationella Högskolan i Jönköping. Det är också tredje året Östhammars kommun har rankingen som ett styrtal
till målet om en attraktiv kommun.

”Här är bäst att bo”-rankingen är en bred jämförelse, som både utgår från rena fakta och från olika målgruppers uppfattningar (unga, familjer, äldre) av vad som är viktigt.

-  Att mäta vår attraktivitet i jämförelse med andra är viktigt för oss, säger Ulf Andersson chef för Tillväxtkontoret. Vi har en ambition att Östhammars kommun ska vara bland de 20 mest attraktiva kommunerna bland jämförbara landsbygdskommuner i landet.

Östhammars kommun på plats 26

Bland 164 landsbygdskommuner i Sverige placeras Östhammar på plats 26. Vid en närmare granskning av resultatet framgår att förutsättningarna för ungdomar i vår kommun är bättre än för andra målgrupper. Resultatet pekar också på att Östhammar är en bra kommun för familjer.

-  Unga och barnfamiljer är viktiga för kommunens framtid. På det viset är resultatet glädjande, kommenterar Ulf. Samtidigt är resultatet under vår ambitionsnivå. Det betyder att vi måste göra mer – även för andra målgrupper.

Länskompisarna klättrar

Noterbart är att länskompisarna i Enköping klättrar bra i rankingen (plats 4 bland landsbygdskommunerna). Vi ser också att kommuner som Uppsala och Örebro (plats 1 resp. 5 i kategorin stadskommun) kommer väl ut. Förklaringen till detta uppges vara att de länge arbetat med och uttryckt tillväxtmål.

 

Hela rankingen finns att beställa hos Fokus.  

Kontakter

Publicerad
13 maj 2016
Senast uppdaterad
13 maj 2016
Ansvarig organisation
Miljö