Gå till innehållet

Gästrike vatten säger ja till samverkan

I slutet av april beslutade samtliga styrelser inom Gästrike Vattens koncern att ställa sig positiva till förslaget att Östhammars kommun går in som delägare i bolaget. Det sista beslutet om ett eventuellt sammangående tas den 20 juni.

Under våren 2016 undersöker vi, tillsammans med Gästrike vatten AB, möjligheterna för en samverkan för att skapa bättre förutsättningar för olika utmaningar som VA-verksamheten står inför. Framtidens utmaningar utgörs bland annat av kompetens- och resursförsörjning och behovet att långsiktigt kunna säkerhetsställa vattenförsörjningen. 

Alla behöver vara eniga

I slutet av april tog samtliga styrelser inom Gästrike vattens koncern beslut enligt förslaget att Östhammar går in som delägare i Gästrike Vatten AB. Innan ett sammangående kan träda i kraft behöver samtliga instanser vara överens och ställa sig positiva till förslaget.

Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige i respektive kommun under maj och juni. I vår kommun tas beslutet den 14 juni. Den 20 juni vet vi vad alla kommuner har beslutat. Ett sammangående kan träda i kraft tidigast den 1 januari 2017.

Så skulle du som kund påverkas

Om sammangåendet träder i kraft kommer VA-verksamheten i Östhammar att utföras av Gästrike vatten. Administration och ledning kommer att ske från bolagets huvudkontor i Gävle.

Den skillnad som du som kund då kommer märka av är att fakturorna kommer att separeras från renhållningsfakturorna. Avgiften för vatten- och avlopp kommer då istället att faktureras från Gästrike vatten. Även kundtjänstärenden som rör VA-verksamheten kommer att hanteras av Gästrike vatten.

Kommunfullmäktige i Östhammars kommun kommer fortsatt att besluta om avgifternas storlek och om kommande investeringar och utbyggnadsplaner.

Om Gästrike vatten

Gästrike vatten bildades 2008 och är en väl etablerad regional VA-organisation som idag sköter den allmänna VA-anläggningen i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommuner.

Publicerad
17 maj 2016
Senast uppdaterad
17 maj 2016
Ansvarig organisation
Avfallsenheten
Ämne
Gästrike Vatten AB