Gå till innehållet

Framåt för Östhammars grundskolor i öppna jämförelser

Grundskolorna i Östhammars kommun får bättre resultat på flera punkter i SKL:s öppna jämförelser för 2016.

Jämfört med resultatet i samma undersökning förra året har grundskolorna i Östhammars kommun förbättrat sig på flera punkter och klättrar kraftigt i rankningen från plats 254 till plats 171.
- Vi hade en dipp förra året, men trenden sedan 2011 har varit positiv och i år så ser vi ett resultat som är i linje med den trenden, säger Lisbeth Bodén, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

De största förbättringar ses i andelen godkända efter årskurs 9 som ökat från 67% till 75%, andelen behöriga till yrkesprogram som ökat från 80% till 87% och det genomsnittliga meritvärdet som ökat från 206,4 till 216,1.
- Det görs ett stort arbete ut på skolorna som jag tycker vi kan se i de här siffrorna. Men samtidigt ska man vara medveten om att förändringsarbete tar tid och att det fortfarande finns stora utmaningar. Särskilt skillnaden i meritvärdet mellan pojkar och flickor är något vi behöver jobba mer med, säger Lisbeth Bodén, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Ytterligare en punkt där det ser bättre ut i år är de så kallade modellberäknade värdena, som ska ge en indikation på om kommunen ger barn som behöver stöd de förutsättningar de behöver för att lyckas i skolan.
- Vi har gjort satsningar på elevhälsan och på utbildning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och motivation. Det är en komplex fråga och det är svårt att säga om det är våra satsningarna som lett till ett bättre resultat, Lisbeth Bodén, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Trots förbättringarna ligger grundskolorna i Östhammars kommun fortfarande under riksgenomsnittet och lågt på rankingen i Uppsala län.
- Vi behöver vässa oss ytterligare och bli ännu bättre på att arbeta med måluppfyllelse men det känns bra att vi rör oss i rätt riktning, säger Lisbeth Bodén, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Här hittar du SKL:s öppna jämförelse av grundskolor 2016

Diagrammet ovan visar genomsnittligt meritvärde och kommer från SKL:s jämförelsetjänst Kolada

Kontakter

    Publicerad
    25 november 2016
    Senast uppdaterad
    25 november 2016
    Ansvarig organisation
    Barn- och utbildningskontoret