Gå till innehållet

Ett steg närmare samverkan med Gästrike Vatten

Kommunfullmäktige har sagt ja till att Östhammars kommun går in som delägare i Gästrike Vatten den 1 januari 2017. Innan frågan kan avgöras måste alla ägarkommuner vara eniga. De sista besluten tas den 20 juni.

– Det känns väldigt bra, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun. Det finns många fördelar med att samverka. Vi har stora utmaningar framför oss och vi behöver bättre förutsättningar i form av resurser och kompetens för att vi ska kunna ta hand om och utveckla VA-verksamheten.

Bakgrund

Under våren 2016 har vi, tillsammans med Gästrike Vatten, arbetat med ett beslutsunderlag om en fördjupad samverkan. Beslutsunderlaget innehåller för- och nackdelar samt konsekvenser för Gästrike Vatten, ägarkommunerna och Östhammars kommun vid ett samgående.

Genom att blir en del av Gästrike Vatten kan vi skapa bättre förutsättningar för olika utmaningar som VA-verksamheten står inför. Det handlar exempelvis om bättre förutsättningar till resurser och kompetensförsörjning som kan förvalta och utveckla VA-verksamheten i vår kommun.

Innan frågan kan avgöras måste alla ägare vara eniga. Det sista beslutet tas den 20 juni och en samverkan kan träda i kraft tidigast den 1 januari 2017.

Så skulle du som kund påverkas

Om sammangåendet träder i kraft kommer VA-verksamheten i Östhammar att utföras av Gästrike Vatten. Administration och ledning kommer att ske från bolagets huvudkontor i Gävle.

Den skillnad som du som kund då kommer märka av är att fakturorna kommer att separeras från renhållningsfakturorna. Avgiften för vatten- och avlopp kommer då istället att faktureras från Gästrike vatten. Även kundtjänstärenden som rör VA-verksamheten kommer att hanteras av Gästrike vatten.

Kommunfullmäktige i Östhammars kommun kommer fortsatt att besluta om avgifternas storlek och om kommande investeringar och utbyggnadsplaner.

Du kan läsa mer på Gästrike Vattens webbplats

Publicerad
14 juni 2016
Senast uppdaterad
14 juni 2016
Ansvarig organisation
Avfallsenheten
Ämne
Gästrike Vatten AB