Gå till innehållet

Det kan bli en folkomröstning om slutförvar i Forsmark

Idag kallade våra majoritetskommunalråd Jacob Spangenberg (C) och Margareta Widén-Berggren (S) till presskonferens. Där presenterade de att de kommer att föreslå kommunfullmäktige att genomföra en folkomröstning om ett eventuellt slutförvar i Östhammar.

Frågan om ett slutförvar i i Forsmark har funnits på agendan i drygt 20 år och det har hela tiden varit en öppen och transparent process där invånarnas delaktighet och inflytande är viktig.

– En folkomröstning innebär att våra kommuninvånare får en konkret och demokratisk chans visa sin ståndpunkt och resultatet av den kommer att enligt lag vara rådgivande och en del i hela det beslutsunderlag som rör ett slutförvar, säger Jacob Spangenberg (C).

Margareta Widén-Berggren (S) har tidigare varit mer tveksam till en folkomröstning eftersom slutförvarsfrågan är svår och komplex:
– Faktaunderlaget är enormt viktigt, likaså myndigheternas rekommendationer, och en folkomröstning skapar ett ännu bättre underlag för beslut, efter mer än 20 år av demokratiskt arbete, säger Margareta.

Bakgrundsfakta

Det är kommunfullmäktige som beslutar om en folkomröstning i kommunen. Detaljer om hur den skulle se ut och när den kan genomföras tar kommunfullmäktige fram.

Just nu pågår granskningen av Svensk Kärnbränslehanterings ansökan om att få bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark. Efter en huvudförhandling hösten 2016 ska mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten lämna varsitt yttrande till regeringen 2017. Sedan kan Östhammars kommun få frågan om ett slutförvar i Forsmark.

Publicerad
15 april 2016
Senast uppdaterad
15 april 2016