Gå till innehållet

Buntband botar gamla vanor tack vare kreativ undersköterska

Varje dag går cirka 1700 personer till arbetsplatsen Östhammars kommun. Oavsett om vi är lärare, undersköterskor, tekniker, socionomer, handläggare, sjuksköterskor, kuratorer, jobbar på bibblan eller är fritidspedagog, så är varje dag varierande och utmanande. Och hela tiden pågår insatser som bidrar till utveckling inom olika områden.

Just nu är vi särskilt stolta över en kreativ undersköterska på Parkvägen i Österbybruk, som genom ett buntband skapat en lösning som minskar antal fallolyckor och ökar kollegornas medvetenhet. Bandet låser helt enkelt fast sänggrindarna på äldreboendet.

Grindar i nedfällt läge

Sängar som används inom äldrevården levereras med grindar och det är lätt att fälla upp dem slentrianmässigt. Uppfällda grindar gör ofta att de boende upplever tvång och begränsningar. Dessutom kan grindarna orsaka svåra fall, tvärtemot syftet med dem.

Genom att låsa grindarna med buntband måste vi hitta andra lösningar för att undvika fall ur en säng. Lösningar som blir mer individuellt anpassade. Några skador på grund av att enskilda fallit ur sina sängar har inte förekommit sedan den här lösningen började användas. Och nu kommer buntbanden att blir rutin på flera äldreboenden.

Buntbanden är nu ett lärande exempel hos Socialstyrelsen

I slutet av oktober publicerade Socialstyrelsen en rapport om buntbanden, ett lärande exempel som nu sprids nationellt.

Tack vare en smart och kreativ medarbetare. Det är vi stolta över!

Läs rapporten i sin helhet här.

Kontakter

    Publicerad
    2 november 2016
    Senast uppdaterad
    2 november 2016
    Ansvarig organisation
    Omsorgskontoret