Gå till innehållet

Barnkoll 2016

Bygg- och miljöförvaltningen utför under vintern kontroller av kosmetiska produkter som riktar sig till barn. Detta är ett nationellt samverkansprojekt mellan Läkemedelsverket och Sveriges kommuner - Barnkoll 2016. I projektet deltar ett 90-tal kommuner, bland annat Östhammars kommun.

Under vintern 2016 kommer bygg- och miljöförvaltningen att kontrollera kosmetiska produkter som riktar sig till barn och som säljs i butiker inom kommunen och. Syftet med kontrollerna är att undersöka om märkningen av produkterna följer gällande regler.

Att göra mer medvetna val 

Ett mål med tillsynsprojektet är att alla kosmetiska produkter som riktar sig till barn på den svenska marknaden ska vara rätt märkta. Det gör det möjligt för konsumenter att uppmärksamma eventuella risker och göra mer medvetna val.

Ett annat mål med projektet är att öka kunskapen om kosmetiska produkter och märkningsregler hos de aktörer som använder eller säljer produkterna. Ökad kunskap gör det möjligt att ställa tydligare krav på leverantörer av produkter till verksamhetet samt möjligheten att ge bättre information till kunderna om regler och risker.

Felmärkta produkter 

Butiker som säljer kosmetiska produkter har enligt reglerna ett tydligt ansvar för att kontrollera att produkterna följer märkningsreglerna. Om felmärkta produkter påträffas vid en inspektion kan butiken drabbas av sanktioner, till exempel miljösanktionsavgift om det saknas märkning på svenska där sådan krävs, eller krav på att märkningsfel ska rättas till.

Läs mer om ansvaret som återförsäljare av kosmetiska produkter på Läkemedelsverket 

Publicerad
7 november 2016
Senast uppdaterad
7 november 2016
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret