Gå till innehållet

Spola rätt för renare vatten

Ungefär 7000 ton skräp spolas ner i toaletterna i Sverige varje år och det får konsekvenser för vårt vatten och miljön. Den 19 november varje år är det världstoalettdagen, en dag som ska uppmärksamma att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

I Sverige har vi tillgång till toaletter och rent vatten, men vi fulspolar en hel del. Reningsverkets uppgift är att rena ditt avloppsvatten så att vattnet kan lämnas tillbaka till naturen från städer och tätorter. Om vi spolar ned skräp i toaletten kan det orsaka stopp i ledningsnätet och göra så att pumparna stannar. När det blir stopp i reningsverket är risken stor att orenat avloppsvatten släpps ut i ditt närmaste vattendrag, sjö eller kust. Vi kan alla göra skillnad och det är viktigt att vi värnar om vårt vatten och vår natur.

Det är lätt att spola rätt

I toaletten ska bara kiss, bajs och toalettpapper spolas ner, allt annat skräp ska slängas i papperskorgen. Ofta gör vi det vi gör varje dag av en vana. Kanske handlar det bara om att bryta med vår vana att förhastat spola ner skräp i toaletten som egentligen hör hemma i sopkorgen. En enkel hjälp är att skaffa en papperskorg till badrummet så att den alltid finns nära till hands.

Släng skräp i papperskorgen

För att skräpet ska kunna tas om hand som just skräp så ska det kastas på rätt ställe. En snabb titt i reningsverkets rensgaller, som fångar upp fulspolat skräp, visar att tamponger och tops är bland det vi oftast spolar ner. Andra saker som inte heller hör hemma i avloppet är: 

  • Bindor, kondomer, bomullstussar
  • Hushållspapper
  • Kattsand
  • Matfett

Det är lätt att tro att hushållspapper och toalettpapper är ungefär samma sak men pappersfibrerna är helt annorlunda. Hushållspapper är gjort för att hålla ihop när det blir blött och det kan därför lätt bli stopp i avloppet. Kattsand stelnar snabbt och blir som betong i ledningarna.

Om du spolar ner fett från matlagningen i vasken kan det lätt orsaka stopp i ledningarna när det kyls ner och stelnar.  Matfettet kan du istället hälla över i en tom kartong och lägga i papperskorgen för restavfall.

Ämnen som är skadliga för miljön

Det finns ämnen som spolas ner i avloppen som kan vara direkt skadliga för vår miljö, till exempel:

  • Snus, fimpar och cigarrettaska
  • Kemikalier, lösningsmedel och färgrester
  • Tvättmedel

Snus och cigaretter innehåller kadmium som när det spolas ner går rakt genom avloppsreningsverket och hamnar i vår natur. När vi tvättar är det många av oss som överdoserar tvättmedel i onödan, tvätten blir inte renare och det har negativ påverkan på miljön. 

Kemikalier, lösningsmedel och färgrester finns i de flesta hem i halvfulla förpackningar. Det ska du lämna in på miljöstationer/återvinningscentraler och får inte spolas ned i avloppet. 

När du tvättar bilen ska det göras på en biltvätt eftersom det under tvätten lossnar rester av olja, tungmetaller, asfalts- och däckpartiklar från bilen som annars hamnar i dagvattnet och vidare ut i våra sjöar och vattendrag.

Världstoalettdagen

Den 19 november varje år är det Världstoalettdagen. Syftet med dagen är att uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett. Dagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. I Sverige har vi inte brist på toaletter, men vi behöver få lite bättre toalettvett för miljöns skull och sluta spola ner saker i toaletten.

Mer information

Du kan läsa mer på mittvatten.se

 

 

Publicerad
19 november 2015
Senast uppdaterad
19 november 2015
Ansvarig organisation
Avfallsenheten