Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Får vi cykla överallt i naturen?

Det har blivit mer och mer populärt att cykla i naturen, även i vår kommun.

- Vi har fått frågan från både joggare och cyklister som nyttjar motionsspår, säger Peter Jansson på Kultur- och fritidsförvaltningen. Cyklisten anser att joggaren bör hålla sig undan, medan joggaren anser att cyklar inte ska förekomma på ett motionsspår.

Naturvårdsverket lämnar goda råd på sin webbplats. De handlar mycket om att visa och ta hänsyn.

- Vad motionsspår beträffar så finns det inget allmänt förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder, säger Peter Jansson. Men dessa spår och leder är anlagda för dem som går eller springer och därför ska du som cyklist ta det lugnt och lämna företräde till den som går eller springer.


Allemansrätten

Om du vill cykla i naturen och på enskilda vägar får du göra det tack vare allemansrätten. 

Du får inte cykla över tomter, planteringar, trädgårdar, plantskolor, parkplanteringar, skogsplanteringar eller liknande känsliga områden eller marker. Allemansrätten gäller för vanliga cyklar, inte för fordon med motor.

Goda råd

Det går bra att cykla skonsamt i naturen. Genom att anpassa ditt vägval och körsätt skadar du inte marken i onödan.

Tänk särskilt på att:
· undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna
· undvika att cykla över känsliga marktyper. Exempel är lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker
· anpassa körsätt efter underlag
· grovmönstrade däck lätt skadar stigar och ömtålig mark


Länkar

Naturvårdsverket – om cykling
Naturvårdsverket – om allemansrätten

Kontakt

Publicerad
10 november 2015
Senast uppdaterad
10 november 2015
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa