Gå till innehållet

Sandupptagning pågår, ett säkert vårtecken efter en besvärlig vinter

Vinterns snöröjning och halkbekämpning har varit svårare än vanligt och gett både oss på kommunen och våra entreprenörer stora utmaningar.

Vinterns snöröjning och halkbekämpning har varit svårare än vanligt och gett både oss på kommunen och våra entreprenörer stora utmaningar.

Väderförhållandena har i vinter varit mycket besvärliga på grund av snabba väderväxlingar, stora mängder tung blötsnö på kort tid och låga temperaturer.

-          Entreprenörerna har fått ta emot mycket kritik som vi i vissa fall upplever orättvis, säger Lasse Karlsson på Tekniska förvaltningen, som vill berömma entreprenörernas arbete.

-          De har flera gånger i vinter kört fler än de åtta till tolv timmar som är beräknade för ett plogdistrikt, vilket är fler än de får betalt för. Allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar.

Svårigheterna att hålla vägar och gator halk- och snöfria har lett till kritik mot både Östhammars kommun och de företag som sköter arbetet på uppdrag av kommunen. Klagomålen har till exempel handlat om snöhögar på fel plats.

-          Det har blivit fel några gånger. När det kommer stora mängder snö blir det även problem med placeringen av den snö som forslas bort säger Gert Georgsson, arbetsledare på Tekniska förvaltningen.

Problemen har varit störst för villaägare eftersom lokalgator i villaområden inte har högsta prioritet. Orternas huvudgator, gång- och cykelstråk och skolor, dagis, idrottsanläggningar och centrumområden går före. De större vägarna utanför tätorterna ansvarar Trafikverket för.

Ett råd till villägarna är att inte ha för bråttom med att skotta garageuppfarten och runt postlådan. Ligger snön på garageuppfarten stoppar den dessutom upp den snö som plogen för med sig och det gör snön lättare att skotta undan. Bästa sättet att inte behöva skotta uppfarten två gånger på kort tid är alltså att vänta till plogbilen gjort sitt.

430 ton sand under en vecka i februari
Plusgrader på dagen och minusgrader på natten har lett till svårigheter med halkbekämp-ningen eftersom sanden sjunkit ner i snömodden som därefter frusit till is. Hela 430 ton sand användes den 2-10 februari då problemen var mycket stora på grund av de snabba temperaturväxlingarna.

Inför nästa vinter kommer Tekniska förvaltningen och entreprenörerna att följa upp erfarenheterna från denna vinter för att i största möjliga mån undvika liknande problem.

Till sist: Sandupptagningen har startat. Ett säkert vårtecken!
Arbetet tar cirka fem veckor och startar i centrumområdena och fortsätter sedan med övriga områden. För att underlätta arbetet är det jättebra om vi får hjälp med att sopa fram sand från socklar och staket som gränsar mot gator.

Publicerad
24 mars 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016