Gå till innehållet

Marinarkeologisk undersökning i Öregrunds hamn

Kommunstyrelsen har beslutat att gå vidare med den marinarkeologiska undersökning som Länsstyrelsen har efterfrågat i arbetet med förslag till ny detaljplan för Öregrunds hamn. Syftet med detaljplanen är att skapa en mer attraktiv allvädershamn med bland annat fler båtplatser, möjlighet att utveckla de inre delarna av hamnen och en förlängning av vågbrytaren.

Söker av botten efter fornlämningar

Under juni och september i år genomför Statens maritima museer en undersökning av bottenytan i hamnen. Undersökningen görs för att se om det finns några fornlämningar som kan skadas vid arbetena i hamnen eller vid dumpningsplatsen för muddringsmassor utanför Gräsö. Det kan röra sig om lämningar från förlista fartyg och inne i hamnen även om lämningar från tidigare bebyggelse.

Det första steget i den marinarkeologiska undersökningen har varit en så kallad sonarkartering. Det innebär att botten läses av med 3D-teknik för att få en uppfattning om vad som finns där. Nästa steg är att genomföra dykningar och besiktiga de platser som har sett intressanta ut i mätresultaten från sonarkarteringen. Om vrak och andra lämningar upptäcks behöver man avgöra om de kan klassas som fornlämningar. Det är Länsstyrelsen som sedan avgör vilka åtgärder som ska vidtas.

Lång process för en ny detaljplan för Öregrunds hamn

Det är en lång process innan man har en färdig ny detaljplan, det ska bland annat föregås av en samråds- och granskningsprocess. Arbetet med att ta fram handlingar inför en samrådsprocess har påbörjats. En del av det arbetet är den marinarkeologiska undersökningen. Förslaget till detaljplan som finns idag kan komma att ändras efter den undersökningen. Under samrådet och granskningen kan allmänhet och myndigheter lämna synpunkter på det förslag som finns. Det fortsatta planarbetet kan sedan ta olika lång tid beroende på vilka frågor som kommer upp.

När kommunfullmäktige antar en detaljplan så har sakägare tre veckor på sig att överklaga till Länsstyrelsen. Arbeten med att verkställa detaljplanen kan påbörjas efter att planen vinner laga kraft. När det gäller den nya detaljplanen för Öregrunds hamn föreslås genomförandet att ske under 15 års tid, på grund av de omfattande arbetena och finansiering av delprojekten.

Preliminär tidsplan för process gällande ny detaljplan för Öregrunds hamn:

• Marinarkeologisk undersökning - juni och september 2015
• Samråd - tidigast hösten 2015
• Granskning – tidigast våren 2016
• Eventuellt antagande – tidigast våren 2016

Här kan du läsa mer om hur en planprocess går till i kommunen

Du kan också se en guide för planprocessen hos Boverket.

Publicerad
26 juni 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016