Gå till innehållet

Bruntunnan ingår i taxan för sophämtning

I en månad har Alundas hushåll använt den bruna tunnan för sortering av matavfall med bra resultat. Snart finns den i hela kommunen, men eftersom några tror att den innebär en extra kostnad vill vi förtydliga vad som gäller.


I en månad har Alundas hushåll använt den bruna tunnan för sortering av matavfall med bra resultat. Snart finns den i hela kommunen, men eftersom några tror att den innebär en extra kostnad vill vi förtydliga vad som gäller.

Insamlingen av matavfallet, som är obligatorisk, ingår i den ordinarie taxan för renhållning.

-          Jag har fått samtal och mail från husägare som valt att kompostera matavfallet istället för att beställa en bruntunna i tron om att det blir billigare. Men så är det inte, säger Lars Ekman, renhållningschef vid Östhammars kommun.

De som vill fortsätta kompostera, eller börja, får alltså ingen lägre taxa om tömningen av brännbara sopor är varannan vecka. Sophämtning var fjärde vecka ger dock en lägre taxa men då måste husägaren ha en kompost som är godkänd av kommunen. Vinsten med att kompostera är att det ger en förstklassig matjord.

Bra resultat i Alunda
Så fort kärlen är utplacerade kan hushållen börja använda dem. I Alunda har insamlingen varit i gång i en månad och matavfallet har varit bra sorterat med i stort sett inga rester av plast.

Utplacering av kärlen sker område för område
Förutom Alunda är kärl utplacerade i stora delar av Gimo och Österbybruk. Arbetet har även börjat i Östhammar och de orter som står i tur är Öregrund, Norrskedika, Hökhuvud, Harg och Hargshamn. När dessa områden är klara fortsätter utplacering av kärl, eller bruntunnor som många nu säger, på glesbygden.

Insamlingen av matavfall är även obligatorisk för deltidsboende med sommarabonnemang för sophämtning och områdena öster om riksväg 76 kommer att få sina kärl tidigast efter att sommarstugegästerna har kommit ut till sina stugor.

Lätt att hämta nya när påsarna tar slut
Nya påsar för matavfall kommer att finnas på lättillgängliga ställen, exempelvis i mataffärer, däribland ICA i Alunda, Gallerian i Gimo och ICA i Österbybruk och fler platser kommer.

Därför sorterar vi matavfallet
Genom att sortera matavfallet minskar vi mängden som går till förbränning och det är en del av våra miljömål. Matavfallet rötas i Uppsala och genererar biogas som sedan förädlas till fordonsgas medan rötresten sprids på åkermark som biogödsel och därmed ersätter konstgödsel.

Publicerad
4 mars 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016