Välbesökt dialogmöte i Valö
Under gårdagkvällen anordnade Östhammars kommun ett tredje dialogmöte om landsbygdsutveckling, den här gången i Valö. Den mest diskuterade frågan under kvällen var Valöhemmets framtid. Men även den planerade utbyggnaden av fibernätet, offentliga upphandlingar och föreningsstöd diskuterades.
- Det finns inget beslut gällande vad som händer med Valöhemmet, sa Kerstin Björck-Jansson (c), ordförande för socialnämnden. Det finns ett tjänstemannaförslag som ska diskuteras i nämnden, och utifrån förslafet är det bäst ur kvalitets- och omsorgssynpunkt att inte ha kvar verksamheten.
- Det tydligaste besked jag kan ge är att förvaltningen föreslår att Valöhemmet ska läggas ner som demensboende och att det fattas ett politiskt beslut om det i nästa vecka, sa Kenneth Lindholm, socialchef. Min uppgift och mitt ansvar är att Östhammars kommun har den bästa vården och omsorgen, och ur tjänstemannaperspektiv ser jag inte att det går med verksamhet kvar i Valöhemmet.
Många av besökarna på mötet ville se att Valöhemmet fanns kvar och efterfrågade tydliga besked med vad som skulle hända med fastigheten om verksamheten flyttades. Flera gjorde paralleller mellan Valöhemmet och Valöskolan och önskade att kommunen inte skulle sälja fastigheten.
- Skulle socialnämnden fatta beslutet att flytta verksamheten till Östhammar kommer kommunstyrelsen och Östhammarshem att bjuda in till ett möte för att diskutera vad vi kan göra med fastigheten, sa kommunalrådet Margareta Widén-Berggren(s). En möjlighet är till exempel att ha bostäder för äldre som vill flytta ifrån sitt hus men ändå kan klara sig själva.
Andra frågor som diskuterades var bland annat kommunens annonseringar inför upphandlingar. Ulf Andersson, näringslivschef, berättade att kommunen under våren kommer att bjuda in till informationsträffar som handlar om att stärka de lokala företagens möjligheter att delta i offentliga upphandlingar. Även möjligheten för föreningar att söka bidrag för att göra något som allmänheten kan dra nytta av presenterades. Östhammars stadsnät planerar att bygga en grundstruktur med fibernät för Valö, med start när tjälen har gått ur marken.
- Men det kräver en lokal samverkan från bygden, sa Jan Rydberg, IT-chef. Kommunen är en part i arbetet och är gärna med och diskuterar, men en del av arbetet sker ideellt genom lokala initiativ, vilket är en förutsättning för att etableringskostnaden ska vara rimlig.
Dialogmötet i Valö var ett av fyra möten om landsbygdsutveckling som kommunen anordnar. Tidigare möten har ägt rum i Långalma och på Gräsö. Det sista mötet kommer att arrangeras i Ekeby.