Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Tomtmark blir till i Sandika

Östhammars kommun har tillsammans med företaget Sandika 6:2 AB avtalat om köp av ett markområde på cirka 35.000 kvadratmeter på fastigheten Sandika 6:2. Detaljplanearbetet beräknas starta i början av 2014.

 

Från vänster: Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangengerg. näringslivschef Ulf Andersson och Thomas Rickardsson från Sandika 6:2 AB.

- Vår avsikt är att starta planarbetet för markområdena under första kvartalet 2014, säger Ulf Andersson, näringslivschef. En första förfrågan ställdes till kommunen redan år 2000 och ärendet kunde aktualiseras då kommunen köpte fastigheten 2008.

För att köpeavtalet ska vara giltigt krävs vissa villkor

Först och främst måste avtalet godkännas av kommunfullmäktige. Ärendet behandlades av kommunfullmäktige i december 2013 och avtalet godkändes.

Dessutom ska kommunfullmäktige anta en detaljplan som omfattar hela området med etapperna 1-3 samt bryggan. Och att kommunfullmäktige i kompletteringsbeslut godkänner att kartbilagan till avtalet ersätts av en detaljplanekarta.

Etapperna 1-3 Sandika 6:2

 

- Om någon av ovanstående förutsättningar inte uppfyllts senast den 31/12 2016 så förfaller detta avtal, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande (C). Just detta är en garanti för att kommunfullmäktige ska ha insyn i ärendets gång.

Uppdrag till Samhällsbyggnadsnämnden

Avsikten för en detaljplan är att i den första etappen skapa cirka 29 tomter för bostadsbebyggelse med en tomtstorlek på cirka 1200 kvadratmeter. Detta visas som ett blått fält på kartan här ovan.

Det är också kommunens avsikt att möjliggöra för byggande av en småbåtshamn för de framtida boende på området.

Köpeavtal följs av optionsavtal

När och om företaget Sandika 6:2 AB sålt 80 % av tomterna i etapp 1, träder ett optionsavtal in för etapp 2. Då tillförs ytterligare cirka 30 tomter till området. Etapp 2 är markerat med rött fält på kartan ovan.

- I bästa fall kan tomtförsäljningen komma i gång om cirka ett år, säger Ulf Andersson. Men det kan ta längre tid beroende på om detaljplanen överklagas.

Publicerad
9 januari 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016