Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Östhammars tätort ska bli mer trafiksäker

Östhammars kommun har beslutat att utföra trafiksäkerhetsåtgärder på Albrektsgatan och Slottsgatan i Östhammar. Åtgärderna kommer att utföras under 2014 och finansieras till 50% av bidrag från Trafikverket.

- Tanken med åtgärderna är att sänka hastigheten på de här gatorna, säger Annila Bexelius, teknisk chef i Östhammars kommun. Åtgärderna är utformade för att man ska känna att en lägre hastighet är mer naturlig när man kör.

Åtgärderna innebär bland annat att en heldragen kantlinje målas på sträckan mellan de olika korsningspunkterna på Albrektsgatan. Samtidigt ska mittlinjen tas bort för att skapa en visuellt smalare väg. Vid korsningspunkterna ska en refug med upphöjd yta anläggas.

Även på Slottsgatan kommer vissa förändringar att ske. Slottsgatan utgör en skolväg vid korsningen med Klackskärsgatan, och där läggs fokus på att höja trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter. Den nuvarande hastighetsbegränsningen vid 30 km/h ska hastighetssäkras.

- Det innebär att vi anlägger två gupp vid korsningen, breddar trottoarerna och gör ett målat övergångsställe, säger Annila Bexelius.

Sammantaget räknar Östhammars kommun med att öka trafiksäkerheten avsevärt. Ett gupp ger mellan 35-70% minskad risk för personskador, enligt den utredning som kommunen utgår från.

 

Publicerad
12 mars 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016