Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Östhammars kommun tecknar nytt avtal med Migrationsverket

Östhammars kommun har sedan 2010 tagit hand om ensamkommande flyktingbarn. Från och med 1 januari har kommunen ett nytt avtal med migrationsverket om 15 platser, varav 7 är vikta för asylsökande. Det tidigare avtalet gällde 10 platser, med 3 platser vikta för asylsökande.

- Oavsett kvoter från migrationsverket är det en självklarhet för oss att teckna nytt avtal, säger socialnämndens ordförande Kerstin Björck-Jansson (C). Vi arbetar utifrån FN:s barnkonvention i Östhammars kommun, och det innebär också att arbeta med metoden att ha barnens bästa i centrum.

Inriktningen på avtalet är pojkar mellan 15-18 år. Kommunen startade 2011 HVB (hem för vård och boende)Östero i Österbybruk i egen regi för att kunna erbjuda de flesta barn boende. Men det nu ökade antalet platser är inte synonymt med placering på Östero, menar Geli Lytter, chef för individ- och familjeomsorg.

-Avtalet mellan oss och migrationsverket har egentligen inget att göra med antalet platser på Östero. Sedan har vi så klart valt att ha ungefär lika många platser på Östero som vi har i avtalet med migrationsverket. Barn med andra behov kan dock erbjudas andra placeringsinsatser än Östero.

I och med att antalet platser kommunen erbjuder har ökat från januari, har även organisationen setts över.
- Enligt det nya avtalet kommer Östero att välkomna de barn som inväntar asyl, vilket gör att deras verksamhet kommer riktas in mer mot dessa barn, säger Geli Lytter. Socialförvaltningen kommer att utöka sin personal med en socialsekreterare som ska arbeta med ungdomarnas behov.

- Vissa säger att "men våra egna barn då?", säger Kerstin Björck-Jansson (C). Men det här står inte i motsättning till att vi arbetar med ansvaret för barn överhuvudtaget. De flesta förstår nog inte vilken omfattande verksamhet vi har. Det handlar om att ge alla barn och ungdomar likvärdiga möjligheter till att delta i samhället, oavsett vilka behov och förutsättningar de har.

Publicerad
5 februari 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016