Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Östhammars kommun klättrar

Östhammars kommun klättrar starkt på lärarförbundets ranking

I Lärarförbundets senaste ranking har Östhammars kommun klättrat 96 platser till plats 180 av 290. Lisbeth Bodén, barn- och utbildningschef på Östhammars kommun ser resultatet som en effekt av det fokus förvaltningen haft på mål och resultat. 

- Vi har satsat väldigt hårt på kvalitetsarbetet och på att hela tiden hålla kolla på resultaten. Vi gör analyser av de siffror vi får fram och när vi ser att något inte stämmer så frågar vi oss vad vi kan förbättra och följa upp bättre, säger hon.

Fokus på fem huvudområden

Barn- och utbildningskontoret har fem huvudområden i verksamheten: Informationsteknik, elevhälsa, ledarskap, entreprenörskap i skolan och resultat. Enligt Lisbeth Bodén är deras fokus helt inställt på dessa frågor.

- Vi frågar oss alltid om det vi gör gynnar dessa områden, om det inte gör det så är det inget vi ska hålla på med. Och det är den linje vi kommer att fortsätta med även nästa år då vi också gör satsningar på matematikundervisningen och förstelärarna, säger hon. 

Rankingen görs av Lärarförbundet i samarbete med SCB, Skolverket och SKL och baseras på 14 kriterier. Bland dessa finns lärarlöner, andel barn i förskola och betygsresultat men ett särskilt fokus sätts på lärartäthet och andel behöriga lärare som vägs dubbelt så högt som andra värden. Förbättringen i ranking för Östhammars kommun beror till stor del på att värdena för utbildade lärare, lärartäthet, meritvärde, gymnasium inom 4 år och högskolebehörighet förbättrats markant.

- En bidragande faktor har också varit att vi och de förtroendevalda politikerna i kommunen har satsat på högre lärarlöner. Det tycker vi är väldigt viktigt och det är något vi vill fortsätta att satsa på, säger Lisbeth Bodén.

Alla Sveriges 290 kommuner är med i rankingen. Bäst i år blev Vellinge i Skåne. Östhammar är näst bäst i Uppsala län efter Knivsta, som ligger på 155:e plats.

Publicerad
9 september 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016