Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Öppna jämförelser för grundskolan

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har idag publicerat en öppen jämförelse för grundskolor i kommunerna 2014.

I Öppna jämförelser grundskola kan du jämföra resultat och resursindikatorer på kommunnivå. Skolans resultat beskrivs utifrån slutbetyg, ämnesprov och omvärldskunskap och resurserna utifrån uppgifter om kostnader och personal.

- I den totala rankingen ligger Östhammars kommun på 261 plats av 289 kommuner, säger Lisbeth Bodén, barn- och utbildningschef. Det är inget resultat som jag är stolt över, men vi har klättrat 22 platser jämfört med föregående år.

I det sammanvägda resultatet vägs inte resultaten för årskurs 3 och årskurs 6 in. För Östhammars kommun är exempelvis engelska i årskurs 6 ett ämne där vi är rankade på första plats i landet, med 100 % måluppfyllelse. Kommunen har också fortsatt bra resultat i matematik i årskurs 3, trots att det sjunkit något.

- Ett utvecklingsområde jag ser för alla årskurser är svenska, säger Lisbeth Bodén. Därför kommer vi kommande år att satsa på språkutvecklande undervisning genom hela skolsystemet.

Meritvärdet i årskurs 9 har ökat med 13 enheter, men Östhammars kommun ligger fortfarande lågt rankad. Kommunen måste också öka andelen behöriga till gymnasieskolan.

- Jag tror att vi är på väg mot en bättre ranking och det finns ett stort engagemang ute i verksamheten, säger Lisbeth Bodén.

Kommunen har anställt ett antal förstelärare och väntar på effekten av införandet. Det har också gjorts stora satsningar på informations- och kommunikationsteknik (IKT) liksom fokus på det entreprenöriella förhållningssättet.

- Jag låter mig inte nedslås av årets resultat utan är full av tillförsikt inför framtiden, säger Lisbeth Bodén. Vi kämpar tillsammans på alla nivåer, för att kommunens barn och unga ska nå högre måluppfyllelse.

Öppna jämförelser i sin helhet hittar du hos SKL.

Publicerad
9 april 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016